donderdag, december 9, 2021
3.2 C
Rotterdam
donderdag 9 december 2021

Boete voor Hollandia Infra BV na fataal bedrijfsongeval in Krimpen aan den IJssel

- advertentie -

Krimpen aan den IJssel – Staalbouwbedrijf Hollandia Infra BV heeft een boete van 25.000 euro in de vorm van een strafbeschikking betaald. Een werknemer kwam in juli 2018 om het leven, nadat een ijzeren blok op hem viel. Justitie verwijt Hollandia dat zij onvoldoende heeft gedaan om het ongeval te voorkomen en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers.

Het 59-jarige slachtoffer uit Nieuwerbrug aan den Rijn was de bewuste 11 juli bezig met laswerkzaamheden aan een sluisdeur in de bedrijfshal in Krimpen aan den IJssel. Er moest een bak gelast worden aan de deur die met een ballastblok van 2500 kilo op zijn plek gehouden werd. Op een gegeven moment is het blok gekanteld en met het volledige gewicht op de man gevallen, waardoor hij ter plekke overleed.

Arbeidsinspectie heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van het incident. Het Openbaar Ministerie oordeelde op basis van de onderzoeksresultaten dat het staalbouwbedrijf onvoldoende heeft gezorgd voor een veilige werkomgeving en daarmee de arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Zo waren de veiligheidsrisico’s van de werkwijze onvoldoende in kaart gebracht en zijn werknemers onvoldoende ingelicht over deze risico’s. Ook was het ballastblok verder niet vastgezet of geborgd tegen vallen of kantelen.

Passende afdoening
De dood van de werknemer valt niet toe te rekenen aan Hollandia, aldus het OM. Justitie is echter wel van mening dat Hollandia de voorwaarden heeft geschapen waaronder het tragisch ongeval heeft kunnen plaats vinden. Hollandia heeft niet gewild dat het ongeval zou plaats vinden. De weerslag op collega’s was en is groot en het bedrijf betreurt het ongeval zeer.

Het OM ziet de betaling van een strafbeschikking van 25.000 euro als een passende afdoening. Indien de zaak voor de rechtbank was gebracht had het OM een zelfde sanctie geëist. Meegewogen heeft dat Hollandia zorg heeft gedragen voor een financiële tegemoetkoming voor de nabestaanden. Het bedrijf heeft de feiten erkend en maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,114VolgersVolg
- advertentie -