zondag, mei 16, 2021
12.7 C
Rotterdam
zondag 16 mei 2021

Morgen weer anti-corona-demonstratie in Den Haag: “Demonstreren kan, maar altijd binnen de regels”

Den Haag – We hebben de beelden van afgelopen demonstratie nog vers op het netvlies staan, maar voor morgen staat de volgende alweer op de planning. De gemeente Den Haag benadrukt dat demonstranten zich aan de gemaakte afspraken moeten houden.

Afgelopen donderdag werd een zelfde dergelijke demonstratie gehouden. Toen weigerde het merendeel van de demonstranten het Plein te verlaten en naar de toegewezen demonstratielocatie te gaan langs de Hofvijver. De ME na herhaaldelijke vorderingen ingezet worden om de actievoerders in beweging te brengen. Het kwam op meerdere locaties en momenten tot confrontaties tussen actievoerders en de politie.

Uiteindelijk werden er afgelopen donderdag acht personen aangehouden, van wie er nog zes vast zitten voor openlijke geweldplegingen. Ook is er een onderzoek gaande naar andere mogelijke verdachten die geweld hebben gebruikt tegen agenten.

“Alles op alles om recht op demonstratie te waarborgen”
Den Haag is de regeringsstad en daardoor het middelpunt voor demonstraties. Vrijwel dagelijks faciliteert de stad één of meerdere demonstraties, van kleine tot grote manifestaties. “In Den Haag wordt alles op alles gezet om het recht op demonstratie, ook in corona tijd, zo goed mogelijk te waarborgen.” zo laat de gemeente weten.

De gemeente zegt vooraf altijd duidelijke afspraken te maken met de organisatie over wat kan en niet kan. Als de verantwoordelijke organisatie dit niet kan opvolgen, zal de politie aanwijzingen geven om een ordelijk verloop nog steeds te kunnen waarborgen.

Kersverse burgemeester Jan van Zanen reageert op afgelopen demonstratie: “Helaas zien we dat een aantal demonstranten aanwijzingen of waarschuwingen van de politie regelmatig negeert. Als dit meermaals gebeurt, wordt opgetreden door politie of ME. Mensen die dan nog steeds in discussie gaan of in de weg lopen, zoeken bewust de confrontatie.”

Dezelfde regels zullen ook gelden voor de demonstratie van morgen. De burgemeester voegt hieraan toe: “Demonstreren is respecteren. Zolang demonstranten zich aan de gemaakte afspraken houden en ze de aanwijzingen van de politie opvolgen, krijgen ze alle ruimte hun boodschap voor het voetlicht te brengen.”

Geweld tegen agenten “onacceptabel”
Ook reageert de burgemeester Van Zanen op het overtollige geweld van afgelopen demonstratie en vraagt respect te hebben voor hulpdiensten en in het bijzonder de politie: “De Haagse politie zorgt er onder andere voor dat er meer dan duizend demonstraties per jaar ordelijk verlopen. Het is onacceptabel dat agenten worden belaagd of zelfs gewond raken.”

Related Articles

Zwaargewonde na steekpartij Thorbeckeweg Dordrecht

0
Dordrecht - Een man is zondagmiddag zwaargewond aangetroffen in het portiek van een flat aan...

Zwaargewonde na botsing tegen trampaal Varkenoordseviaduct Rotterdam

0
Rotterdam - Een automobilist is zondagmiddag zwaargewond geraakt door een éénzijdig ongeval op het Varkenoordseviaduct...

Pool keert op N219 en komt vast te zitten in Zevenhuizen

0
Zevenhuizen - Een Poolse vrachtwagenchauffeur heeft zaterdagavond voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd op de N219...

1 REACTIE

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Vrouw van tas beroofd op parkeerplaats aan Kromme Zandweg

Vrouw van tas beroofd op parkeerplaats aan Kromme Zandweg [...]

Feyenoord teleurgesteld in binnendringende supporters

Feyenoord teleurgesteld in binnendringende supporters [...]

Ook Malta en Roemenië skippen ceremonie songfestival

Ook Malta en Roemenië skippen ceremonie songfestival [...]

Bestuurder rijdt tegen trampaal; zwaargewond naar ziekenhuis

Bestuurder rijdt tegen trampaal; zwaargewond naar ziekenhuis [...]

Ook coronabesmetting binnen IJslandse bubbel op songfestival

Ook coronabesmetting binnen IJslandse bubbel op songfestival [...]

Stay Connected

9,395FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg