Morgen weer anti-corona-demonstratie in Den Haag: “Demonstreren kan, maar altijd binnen de regels”

Date:

Deel bericht:

Den Haag – We hebben de beelden van afgelopen demonstratie nog vers op het netvlies staan, maar voor morgen staat de volgende alweer op de planning. De gemeente Den Haag benadrukt dat demonstranten zich aan de gemaakte afspraken moeten houden.

Afgelopen donderdag werd een zelfde dergelijke demonstratie gehouden. Toen weigerde het merendeel van de demonstranten het Plein te verlaten en naar de toegewezen demonstratielocatie te gaan langs de Hofvijver. De ME na herhaaldelijke vorderingen ingezet worden om de actievoerders in beweging te brengen. Het kwam op meerdere locaties en momenten tot confrontaties tussen actievoerders en de politie.

- Advertisement -

Uiteindelijk werden er afgelopen donderdag acht personen aangehouden, van wie er nog zes vast zitten voor openlijke geweldplegingen. Ook is er een onderzoek gaande naar andere mogelijke verdachten die geweld hebben gebruikt tegen agenten.

“Alles op alles om recht op demonstratie te waarborgen”
Den Haag is de regeringsstad en daardoor het middelpunt voor demonstraties. Vrijwel dagelijks faciliteert de stad één of meerdere demonstraties, van kleine tot grote manifestaties. “In Den Haag wordt alles op alles gezet om het recht op demonstratie, ook in corona tijd, zo goed mogelijk te waarborgen.” zo laat de gemeente weten.

De gemeente zegt vooraf altijd duidelijke afspraken te maken met de organisatie over wat kan en niet kan. Als de verantwoordelijke organisatie dit niet kan opvolgen, zal de politie aanwijzingen geven om een ordelijk verloop nog steeds te kunnen waarborgen.

Kersverse burgemeester Jan van Zanen reageert op afgelopen demonstratie: “Helaas zien we dat een aantal demonstranten aanwijzingen of waarschuwingen van de politie regelmatig negeert. Als dit meermaals gebeurt, wordt opgetreden door politie of ME. Mensen die dan nog steeds in discussie gaan of in de weg lopen, zoeken bewust de confrontatie.”

Dezelfde regels zullen ook gelden voor de demonstratie van morgen. De burgemeester voegt hieraan toe: “Demonstreren is respecteren. Zolang demonstranten zich aan de gemaakte afspraken houden en ze de aanwijzingen van de politie opvolgen, krijgen ze alle ruimte hun boodschap voor het voetlicht te brengen.”

Geweld tegen agenten “onacceptabel”
Ook reageert de burgemeester Van Zanen op het overtollige geweld van afgelopen demonstratie en vraagt respect te hebben voor hulpdiensten en in het bijzonder de politie: “De Haagse politie zorgt er onder andere voor dat er meer dan duizend demonstraties per jaar ordelijk verlopen. Het is onacceptabel dat agenten worden belaagd of zelfs gewond raken.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Pegida-voorman schuldig aan groepsbelediging en krijgt taakstraf

Den Haag - De rechtbank in Den Haag heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld donderdag 23 november veroordeeld tot een...

Vrouw belandt onder vrachtwagen in centrum Den Haag

Den Haag - Vrijdagochtend 17 november is een oudere dame zwaargewond geraakt toen ze met haar fiets onder...

Twee achtereenvolgende nachten explosies bij flat in Den Haag

Den Haag - In de nacht van zaterdag op zondag, én van zondag op maandag, hebben er explosies...

Politie zoekt twee mannen na zware mishandeling 71-jarige man in tram Den Haag

Den Haag - De politie heeft herkenbare beelden vrijgegeven van twee mannen die een 71-jarige man hebben toegetakeld...