Celstraf en taakstraf voor eerste twee anti-corona-‘demonstranten’ bij supersnelrechter

Date:

Deel bericht:

Den Haag, Leidschendam, Wildervank (Gro) – Twee van de acht personen die afgelopen donderdag werden aangehouden bij de uit de hand gelopen demonstratie tegen het corona-beleid in Den Haag, stonden vandaag voor de supersnelrechter. Daarbij werd een celstraf en een taakstraf opgelegd.

Donderdagmiddag 20 augustus was er een demonstratie tegen de corona-maatregelen in het centrum van Den Haag. Demonstranten kregen daarbij van de politie te horen dat zij niet naar het Binnenhof mochten. Een groep van zo’n honderd personen nam daarmee geen genoegen en keerde zich tegen de politie.

- Advertisement -

Toen de politie eenhouding op de Lange Vijverberg wilde verrichten, stortte de groep zich op de agenten in burger. Er restte hen niets anders dan zich terug te trekken in het politiebusje en zich daarmee in veiligheid te brengen. De 39-jarige man uit Wildervank gooide daarbij zand en grind in het gezicht van de agenten, aldus de politie. Later die dag werd hij aangehouden en sindsdien heeft hij in voorarrest gezeten.

Onacceptabel
“Op de beelden is te zien hoe meerdere mensen slaan en schoppen in de richting van de agenten”, aldus de officier van justitie. “Agenten die daar zijn om de veiligheid, rust en orde te bewaren. Zodat demonstraties goed kunnen verlopen. Agenten die respect verdienen. Uw gedrag was absoluut onacceptabel. Dat u bij aanhouding een steen in uw rugtas had, geeft ook aan dat u uit was op rellen.” Zij eiste tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk.

De verdachte stelde dat hij niet wist dat het agenten in burger waren, maar heeft in zijn verhoor ook verklaard dat hij het politiebusje had zien aankomen waaruit de agenten waren gestapt.

De politierechter achtte openlijk geweld in vereniging tegen agenten bewezen: “Wat u gedaan heeft, is buiten alle proporties. U maakte deel uit van een groep die agenten belaagd heeft. Dit moet ophouden. Onder andere door uw gedrag dreigt het recht op demonstraties beperkt te worden en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Zij veroordeelde de 39-jarige man tot acht weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk. Zij vond een stevige stok achter de deur noodzakelijk gezien de houding van de verdachte. Als hij weer de fout ingaat, moet hij die vier weken voorwaardelijk alsnog uitzitten.

Politiebiker getrapt
De 45-jarige Leidschendammer maakte deel uit van een groep die vanaf het Malieveld de Koningskade op wilde. Daarbij stuitten zij op een linie van de politie. De vrouw en de dochter van de man kregen van twee politiebikers te horen dat zij er niet door mochten en achteruit moesten. Toen zij daar niet naar luisterden, plaatste een van de politiebikers zijn fiets tussen hen en zichzelf. De Leidschendammer gaf daarop een harde schop tegen de fiets waardoor die tegen de politiebiker aan viel en letsel aan zijn scheen veroorzaakte.

Op zitting had de man veel spijt en bood zijn excuses aan. “U maakte deel uit van een groep die zich op een nare, dreigende manier op de agenten richtte”, stelde de officier. “En uiteindelijk heeft u een harde trap tegen de fiets gegeven. De politie heeft al een hete zomer achter de rug. En dit soort geweld lokt meer geweld uit. Het is zuurstof voor verdere rellen.” Zij hield echter rekening met het feit dat de verdachte veel berouw had en eiste geen celstraf maar 150 uur taakstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Beter luisteren
“Als u vrouw en dochter beter hadden geluisterd naar de politie, dan had u hier niet gezeten”, zei de politierechter. “Agenten die gewoon hun werk doen, worden geconfronteerd met mensen die zich niet aan de regels willen houden. Dat kan niet, zeker niet omdat het einde van corona voorlopig niet in zicht is.” Zij veroordeelde de Leidschendammer conform de eis van de officier van justitie.


Naast deze twee personen, werden er nog zes personen aangehouden. Vier daarvan zouden nog vast zitten op verdenking van openlijke geweldpleging. De andere twee aangehouden personen van die dag werden al snel in hun vrijheid gesteld in afwachting van de beslissing wat er met hun zaken zou gebeuren.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Pegida-voorman schuldig aan groepsbelediging en krijgt taakstraf

Den Haag - De rechtbank in Den Haag heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld donderdag 23 november veroordeeld tot een...

Vrouw belandt onder vrachtwagen in centrum Den Haag

Den Haag - Vrijdagochtend 17 november is een oudere dame zwaargewond geraakt toen ze met haar fiets onder...

Bandenprikker actief in Leidschendam

Leidschendam - De politie waarschuwt voor een actieve bandenprikker in de omgeving van het oude centrum van de...

Twee achtereenvolgende nachten explosies bij flat in Den Haag

Den Haag - In de nacht van zaterdag op zondag, én van zondag op maandag, hebben er explosies...