Celstraffen en werkstraffen voor relschoppers tijdens VirusWaanzin-demonstratie van 21 juni

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Woensdag 25 november vond de rechtszaak plaats tegen zes relschoppers die een demonstratie van VirusWaanzin in Den Haag lieten escaleren door op de vuist te gaan met de politie.

De demonstratie, gericht tegen de corona-maatregelen, vond afgelopen 21 juni plaats op het Malieveld in Den Haag. Op een gegeven moment voegde zich een groep van zo’n honderd vermeende hooligans bij de demonstratie. Toen zij onder luid gezang het Malieveld verlieten en vuurwerk afstaken, trokken zij honderden anderen mee richting het Centraal Station.

- Advertisement -

Confrontaties
Bij het station stond een linie van vijftien ME-ers. De voorlinie van de demonstranten telde af en stormde hierna af op de ME-ers. De ME’ers werden bekogeld met vuurwerk, flessen en blikjes, geschopt en geslagen. Eén ME’er werd onderuit geduwd waarna hij tegen zijn hoofd werd geschopt. Pas toen de politie te paard de ME’ers ontzette, trok de groep zich terug.

Even verderop gooide de groep stenen naar een politieauto en tilde die ook op. Ook werd een aanhoudingseenheid van de politie aangevallen en bekogeld met stenen, blikjes, flessen, straatmeubilair en vuurwerk. En op de Koekamplaan en de Boslaan werden nog meer politieauto’s aangevallen.

Gedrag was “volstrekt ontoelaatbaar”
Er was veel beeldmateriaal beschikbaar van die dag, wat leidde tot de aanhoudingen. “We kennen in Nederland het recht om te demonstreren. Maar niet het recht om te slaan, te schoppen of geweld te plegen”, zo verklaarde de officier van justitie tijdens de zitting.

De meesten zeggen achteraf spijt te hebben van hun betrokkenheid bij de rellen, maar ook de rechter vond het volstrekt ontoelaatbaar: “Wat hier gebeurde, had alle trekken van een veldslag. Terwijl de politie daar stond om namens de samenleving haar werk te doen.”

De rechter legde een 34-jarige Hagenaar drie maanden cel op (waarvan één maand voorwaardelijk). De man heeft een ME’er een karatetrap gegeven. Één verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De overige vier kregen werkstraffen tot 180 uur.

Overige verdachten later aan bod
Donderdag 26 november gaat de zaak verder met de volgende zes verdachten. Donderdag 3 december staan ook zeven verdachten voor de rechter.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...