zaterdag, januari 23, 2021

Celstraffen en werkstraffen voor relschoppers tijdens VirusWaanzin-demonstratie van 21 juni

Den Haag – Woensdag 25 november vond de rechtszaak plaats tegen zes relschoppers die een demonstratie van VirusWaanzin in Den Haag lieten escaleren door op de vuist te gaan met de politie.

De demonstratie, gericht tegen de corona-maatregelen, vond afgelopen 21 juni plaats op het Malieveld in Den Haag. Op een gegeven moment voegde zich een groep van zo’n honderd vermeende hooligans bij de demonstratie. Toen zij onder luid gezang het Malieveld verlieten en vuurwerk afstaken, trokken zij honderden anderen mee richting het Centraal Station.

Confrontaties
Bij het station stond een linie van vijftien ME-ers. De voorlinie van de demonstranten telde af en stormde hierna af op de ME-ers. De ME’ers werden bekogeld met vuurwerk, flessen en blikjes, geschopt en geslagen. Eén ME’er werd onderuit geduwd waarna hij tegen zijn hoofd werd geschopt. Pas toen de politie te paard de ME’ers ontzette, trok de groep zich terug.

Even verderop gooide de groep stenen naar een politieauto en tilde die ook op. Ook werd een aanhoudingseenheid van de politie aangevallen en bekogeld met stenen, blikjes, flessen, straatmeubilair en vuurwerk. En op de Koekamplaan en de Boslaan werden nog meer politieauto’s aangevallen.

Gedrag was “volstrekt ontoelaatbaar”
Er was veel beeldmateriaal beschikbaar van die dag, wat leidde tot de aanhoudingen. “We kennen in Nederland het recht om te demonstreren. Maar niet het recht om te slaan, te schoppen of geweld te plegen”, zo verklaarde de officier van justitie tijdens de zitting.

De meesten zeggen achteraf spijt te hebben van hun betrokkenheid bij de rellen, maar ook de rechter vond het volstrekt ontoelaatbaar: “Wat hier gebeurde, had alle trekken van een veldslag. Terwijl de politie daar stond om namens de samenleving haar werk te doen.”

De rechter legde een 34-jarige Hagenaar drie maanden cel op (waarvan één maand voorwaardelijk). De man heeft een ME’er een karatetrap gegeven. Één verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De overige vier kregen werkstraffen tot 180 uur.

Overige verdachten later aan bod
Donderdag 26 november gaat de zaak verder met de volgende zes verdachten. Donderdag 3 december staan ook zeven verdachten voor de rechter.

Related Articles

Jongens steken container in brand, politie voert gesprek met ouders Pieter Mondriaanrade Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - Twee jongetjes zijn zaterdagmiddag door de politie naar huis gebracht...

Twee aanhoudingen voor schietpartij Constantijn Huygensstraat Capelle aan den IJssel (video)

0
Capelle aan den IJssel - De politie heeft voor de schietpartij in een woning aan...

Politie schrijft vijftig bekeuringen uit voor pre-avondklokfeest Euromast Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft afgelopen nacht op de Parkkade in Rotterdam vijftig boetes uitgedeeld...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,208FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg