dinsdag, oktober 19, 2021
15.9 C
Rotterdam
dinsdag 19 oktober 2021

Celstraf en TBS voor brandstichting bij Haags appartementencomplex op 1 januari

Den Haag – Een wraakactie met verregaande gevolgen. Afgelopen 1 januari stak de 23-jarige Abdullah el H. een auto in brand onder een appartementencomplex aan de Laan van Wateringseveld in Den Haag. Vandaag, dinsdag 8 december, kreeg hij een jaar celstraf en TBS opgelegd.

De verdachte had al enige tijd ruzie met een vrouw. Maar toen hij erachter kwam dat zij een filmpje had gemaakt hoe hij een andere auto in brand stak, wilde hij wraak nemen. Hij wilde haar auto in brand steken.

Het loopt gruwelijk uit de hand en het mag een wonder heten dat er niemand overleden is door de actie: het vuur grijpt namelijk razendsnel om zich heen en er is sprake van een enorme rookontwikkeling.

‘Ik vreesde voor onze levens’
Het vuur slaat over op andere geparkeerde auto’s onder de overkapping, waarboven de appartementen zijn. In totaal staan uiteindelijk zeven auto’s in brand. De rook trekt langs de gevel en als de bewoners dan opmerken dat er brand is, treffen zij deze muur van rook aan als zij willen ontsnappen. Uiteindelijk moesten twaalf bewoners naar het ziekenhuis.

‘Ik hoorde mensen schreeuwen en krijsen,’ verklaart een van hen. ‘Dat ging door merg en been.’ Anderen verklaren hoe ze, zonder iets te kunnen zien, proberen te vluchten door de dikke zwarte wolken. ‘Onderweg raakte ik mijn vader kwijt,’ vertelt een vrouw. ‘Ik was zo ontzettend in paniek. Ik vreesde voor onze levens.’

Brandstichting met gevaar voor zwaar lichamelijk letsel
Ook al was de kans klein dat het vuur zou overslaan naar de woningen, de rookontwikkeling was echter zeer schadelijk. Daarmee staat wat het Openbaar Ministerie betreft vast dat de 23-jarige man zich schuldig heeft gemaakt aan brandstichting met gevaar voor zwaar lichamelijk letsel. En natuurlijk aan het in brand steken van de twee auto’s in de dagen ervoor.

Het staat onomstotelijk vast dat de man schuldig is. Naast zijn bekentenis is op camerabeelden duidelijk te zien hoe hij de brand sticht. De twee vrienden die hem binnen lieten, wisten niet dat hij dit zou doen en werden vrijgesproken.

Cel en TBS
De officier noemde de wraakactie ‘niet te bevatten’. Bij evaluatie van de geestelijk gesteldheid van de man is vast komen te staan dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Omdat de man ook schuld bekende, zijn fouten inzag en mee wil werken aan behandeling, eiste het OM 2,5 jaar cel en TBS.

De rechter legde uiteindelijk een lagere straf op. Eén jaar celstraf met TBS. Reden voor de rechter waren de vastgestelde stoornissen en het feit dat de man meer profijt zou hebben om eerder met de behandelingen hiervoor te kunnen starten.

Related Articles

Man overleden na aanrijding met tram, mogelijk geduwd Anthony Fokkersingel Den Haag

0
Den Haag - Een man is maandagavond overleden nadat hij voor een tram zou zijn...

Politie zoekt getuigen van ontvoering Pauwenburg Rotterdam

0
Rotterdam - Een man is in de nacht van woensdag op donderdag slachtoffer geworden van...

Poolse vrouw (28) zwaargewond op straat aangetroffen Schieweg Rotterdam

0
Rotterdam - Een 28-jarige Poolse vrouw is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Toekomst PVV Rotterdam onzeker door tekort aan kandidaten

Toekomst PVV Rotterdam onzeker door tekort aan kandidaten [...]

GO gaat nu ook met elektrische deelfietsen Rotterdam in

GO gaat nu ook met elektrische deelfietsen Rotterdam in [...]

Rotterdamse politie is op zoek naar deze 70-jarige Thijs

Rotterdamse politie is op zoek naar deze 70-jarige Thijs [...]

Castelein blijft langer topman Havenbedrijf Rotterdam

Castelein blijft langer topman Havenbedrijf Rotterdam [...]

Rotterdammer opgepakt voor bedreigen medewerker tv-programma

Rotterdammer opgepakt voor bedreigen medewerker tv-programma [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,062VolgersVolg