Man bedreigt journalist, politie zelfde avond nog aan de deur

Date:

Deel bericht:

Een man heeft zaterdagmiddag bedreigingen geuit aan een journalist van deze website. De man gebruikte een nepaccount op Facebook om zijn bedreigingen te uiten. Hij vertelde dat de journalist moest uitkijken als hij hem tegenkwam. Hij stuurde daarbij een foto mee van de journalist zijn vrouw en kinderen.

De man vertelde het niet normaal te vinden dat er foto’s van een incident op internet stonden, daarbij zou een persoon zichtbaar zijn geweest. Om zijn bedreiging kracht bij te zetten stuurde hij een screenshot van het bericht ook naar de vrouw van de journalist. Op dat moment is besloten om direct een melding te maken bij de politie.

- Advertisement -

Persveilig
De politie ging direct volgens het protocol persveilig aan de slag met het incident en stuurde twee agenten naar de journalist zijn huisadres. Gezamenlijk is gelijk gekeken uit welke hoek de bedreiging kwam, deze werd achterhaald naar aanleiding van een geplaatste calamiteit. De bedreigde journalist heeft daar een artikel over geschreven volgens de informatie die verstrekt was door persvoorlichting van de politie.

Door het gesprek aan te gaan met de bedreiger dat het ook anders kon, heeft de politie  kunnen vaststellen wie er mogelijk verantwoordelijk is geweest. Twee agenten zijn diezelfde avond nog aan de deur geweest om uit te leggen dat het uiten van een bedreiging niet de bedoeling is, en het gesprek aangaan een veel betere oplossing is geweest. Voor de journalist is daarmee de zaak opgelost.

Journalisten moeten vrij kunnen werken
Steeds vaker hebben journalisten te maken met verbale of fysieke agressie. Hierdoor komt de persvrijheid steeds vaker in het geding. Een merendeel van deze agressie is afkomstig van de gewone burger die publicatie wilt voorkomen.

In overeenstemming met het Openbaar Ministerie hebben journalisten net als een hulpverlener van de politie, brandweer, of ambulancedienst een beschermde taak. Dit houdt in dat wanneer een journalist wordt bedreigd of mishandeld vrijwel onmiddellijk tot aanhouding kan worden overgegaan. De straffen die worden opgelegd zullen dubbel zo zwaar worden bestraft.

Lees meer over ons publicatiebeleid

- Advertisement -

Gerelateerd