Zes actievoerders Extinction Rebellion aangehouden voor oproep wegblokkade in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De politie heeft donderdagochtend 26 januari zes personen aangehouden die worden verdacht van opruiing. Zij zouden hebben opgeroepen tot een demonstratie met een blokkade van de Utrechtsebaan (begin A12) in Den Haag. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De aangehouden personen, drie mannen en drie vrouwen, zouden verbonden zijn bij actiegroep Extinction Rebellion die erom bekend staat acties van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ uit te voeren. Hiermee willen zij aandacht vragen voor het klimaat. Een zevende activist kon vandaag niet worden aangehouden, omdat hij niet thuis was.

- Advertisement -

Eerder werd ook al een activist aangehouden voor dezelfde oproep. Hij is na verhoor vrijgelaten en moet zich later voor de rechter verantwoorden. Het is niet bekend of de recent aangehouden activisten ook alweer op vrije voeten zijn.

Demonstratie is geen vrijbrief
“De activisten maken zich – met vele anderen – zorgen over de opwarming van de aarde. Maar dat is geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren”, aldus het OM. De groep heeft eerdere keren ook al de Utrechtsebaan bezet, volgens het OM “leidde dit in Den Haag al tot gevaarlijke verkeerssituaties”.

De plek die wordt geblokkeerd ligt tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het tijdelijke Tweede Kamer-gebouw. Het is een 70-weg die leidt naar het begin van de A12.

“Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Den Haag gefaciliteerd”, benadrukt het OM, “Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten”.

Schandelijk, criminaliserend en buiten alle proporties
Extinction Rebellion noemt de arrestaties “schandelijk, criminaliserend en buiten alle proporties”. De actiegroep beroept zich op het recht tot demonstreren en zou dit gefaciliteerd moeten worden als er geweldloos wordt gedemonstreerd. Daarbij verwijzen zij naar een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

- Advertisement -

Gerelateerd