Mag bestuurder crash Kralingse Zoom Rotterdam schade zelf betalen?

Date:

Deel bericht:

In de vroege morgen van zondag 5 maart crashte een automobilist hard op een verkeerspaal op de Kralingse Zoom in Rotterdam. De bestuurder reed hoogstwaarschijnlijk onder invloed van alcohol en/of drugs. De schade is enorm en de bestuurder moet hier mogelijk grotendeels zelf voor opdraaien.

De politie heeft het rijbewijs van deze bestuurder ingevorderd. Onder andere voor roekeloos rijgedrag, maar ook voor het veroorzaken van een ongeluk met schade tot gevolg. Bij de bestuurder is in het ziekenhuis bloed afgenomen om te zien hoeveel de alcohol er nog in zijn bloed heeft gezeten, ook wordt het bloed getest op drugs.

- Advertisement -

Lees ook: Motorblok op straat na aanrijding met paal Kralingse Zoom Rotterdam

Hoe zit het met de verzekering?

Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een zogenoemde alcoholclausule opgenomen in hun voorwaarden. Daarin staat dat als een persoon onder invloed van alcohol (meer dan wettelijk toegestaan), drugs en zelfs medicijngebruik een aanrijding veroorzaakt niet verzekerd is. Dat betekent kort gezegd dat de bestuurder opdraait voor de schade aan zijn eigen voertuig, een ander voertuig en andere eigendommen.

In dit geval botste de bestuurder tegen een verkeerspaal. De man zat in zijn auto en de brandweer werd opgeroepen om hem uit de auto te halen. Nadat hij wonderbaarlijk toch zelf kon uitstappen is hij vervolgens met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. De snelheidsmeter van het stond nog op 75 km/u stil, agenten zagen de man eerder al met grote snelheid voorbij rijden. In de auto werd ook een zakje wiet teruggevonden.

De verzekeraar keert altijd uit aan de tegenpartij. Dit is een wettelijke plicht zodat benadeelden altijd schadeloos worden gesteld. Het is vervolgens aan de verzekeringsmaatschappij om de kosten te verhalen op de verzekerde.

Hoe weet de verzekeraar of er sprake is van rijden onder invloed?

Verzekeraars hebben sinds een aantal jaar toegang tot delen van het Proces Verbaal van de politie. Hierin staat beschreven of de bestuurder bijvoorbeeld heeft meegewerkt aan een alcohol en/of drugstest. Ook kijken ze of er bijvoorbeeld sprake is geweest van racerij met het voertuig. Er worden foto’s gezocht op internet en de informatie die bekend is wordt verzameld. De verzekerde wordt vervolgens door de verzekeraar in kennis gesteld van hun bevindingen en mag hier zijn verhaal over doen. De eigenaar van het voertuig is altijd verantwoordelijk, ook als je bijvoorbeeld een vriend of vriendin in jouw auto onder invloed hebt laten rijden.

Wie betaalt?

De schade is groot, maar ook de kosten die worden gemaakt door bijvoorbeeld een berger zijn flink. Het bergen van een voertuig kost al snel enkele honderden euro’s. De auto moet namelijk worden opgehaald, en wordt tijdelijk gestald bij het bergingsbedrijf. Vervolgens moet de auto worden weggebracht naar een schadebedrijf of een sloperij. Hoe langer dit duurt, hoe hoger de kosten worden.

In het geval van deze aanrijding was er lichte verontreiniging van het wegdek en ook een verkeerspaal moet vermoedelijk vervangen worden. Een dergelijk grote paal moet met zwaar materieel worden geplaatst. Ook hiervan lopen de kosten flink op, als je bedenkt dat het vervangen van een lantaarnpaal al snel 2000 euro kost, dan kost het vervangen van deze paal al snel rond duizenden euro’s. Het is aan de gemeente of zij de kosten op de verzekeraar verhalen.

De schade aan de auto van de bestuurder moet zelf worden betaald. Rij je een hele mooie auto met een hoge waarde, bedenk dan goed dat je deze zuurverdiende centjes hoogstwaarschijnlijk niet vergoed krijgt.

(Private Leaseauto)

Ook in het geval van een (private) leaseauto hebben te maken met dezelfde regels als bovenstaande. Leasemaatschappijen hebben eenzelfde clausule ingebouwd, dit zien we terug bij de leasevoorwaarden van verschillende maatschappijen terug.

In de meeste polisvoorwaarden staat ook expliciet dat ‘schade die ontstaat, terwijl de bestuurder van het motorrijtuig ten tijde van de gebeurtenis zo onder invloed van alcoholhoudende drank en/of enig bedwelmend of opwekkend middel verkeert, dat hij niet in staat moet worden geacht het motorrijtuig naar behoren te besturen, dan wel dat dit hem door de wet of overheid is of zou zijn verboden’ niet verzekerd is.

Kort samengevat, rij je onder invloed van alcohol, drugs of bijvoorbeeld lachgas en veroorzaak je een ongeluk, dan kun je van een koude kermis thuiskomen. Je kunt dan beter voor wellicht een fors bedrag een taxi nemen, of een hotelletje boeken en de volgende dag gaan rijden.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd