Pegida-voorman vervolgd voor groepsbelediging tijdens Koran-verscheuring

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om Pegida-voorman Edwin Wagensveld (54) te dagvaarden. Dit gebeurt vanwege uitspraken die Wagensveld deed tijdens het verscheuren van een Koran tegenover de Tweede Kamer op 22 januari dit jaar.

Begin dit jaar reisde de voorman van Pegida af naar Den Haag. Tegenover het tijdelijke Tweede Kamer-gebouw verscheurde hij ten overstaan van een klein groepje toeschouwers een Koran en deed daarbij verschillende uitlatingen over de Islam. Daarbij vergeleek hij onder andere de Koran met Mein Kampf van Adolf Hitler.

- Advertisement -

De actie zorgde voor een golf van verontwaardiging en woede in binnen- en buitenland. Onder andere de Nederlandse ambassadeur werd in Turkije op het matje geroepen. Het OM heeft laten weten naar aanleiding van de actie ook meerdere aangiftes te hebben ontvangen.

Strafrechtelijk onderzoek
Naar aanleiding van de aangiftes startte het OM een strafrechtelijk onderzoek en is op 4 juli besloten Wagensveld te vervolgen. Hij wordt verdacht van het beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de uitlatingen strafbaar zijn, maar dat Wagensveld niet wordt vervolgd voor de verscheuring van de Koran: “Het verscheuren van een Koran [is] in Nederland niet strafbaar. Dat wordt gezien als geloofskritiek. Wel realiseert het OM zich dat deze actie onrust heeft veroorzaakt binnen de moslimgemeenschap. Dat is echter geen maatstaf voor eventuele strafbaarheid.”

Op 10 augustus moet Wagensveld voor de politierechter verschijnen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Tweehonderd aanhoudingen na derde blokkadedag op A12 in Den Haag

Den Haag - Maandag 11 september hebben actievoerders van Extinction Rebellion voor de derde dag op rij de...

Utrechtsebaan in Den Haag voor tweede dag op rij geblokkeerd

Den Haag - Zondag 10 september hebben klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion voor de tweede dag op rij...

Mogelijke bezetting A12 Den Haag door klimaatactivisten, gemeente doet oproep vooral met fiets of OV te reizen

Den Haag - Zaterdag 9 september zal verkeer in Den Haag vermoedelijk weer te maken krijgen met wegafsluitingen...

Dode na schietpartij op straat Laan van Wateringse Veld Den Haag

Den Haag - Een persoon is maandagavond overleden na een schietpartij op de Laan van Wateringse Veld in...