OM eist 14 jaar cel voor Youness el K. voor moord op Knut Rietveld

Date:

Deel bericht:

Rotterdam, 7 juni 2024 – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen de 31-jarige Youness el K., die ervan wordt verdacht Knut Rietveld in 2021 te hebben gedood in diens woning aan de Kringdans.

Op 28 mei 2021 sloeg een bezorgde vriendin alarm nadat ze enige tijd niets meer had vernomen van Knut. Bij aankomst bij zijn huis aan de Kringdans in Capelle aan den IJssel trof ze zijn levenloze lichaam aan. Al snel werd duidelijk dat er sprake was van een misdrijf: er waren tekenen van geweld en de woning was overhoop gehaald.

- Advertisement -

Onderzoek en doorbraak

De politie vond DNA-sporen op het lichaam van Knut, zijn kleding en op een plank waarmee hij vermoedelijk was geslagen. Deze sporen werden vergeleken met internationale DNA-databases, wat leidde tot een match met een Fransman. Ondanks de match bleef een aanhouding aanvankelijk uit. Ook een foto van een buurtbewoner, uitgebreid getoond in opsporingsprogramma’s, leidde niet direct tot een doorbraak.

Pas ruim een jaar later kwam er schot in de zaak. Youness el K. liep tegen de lamp in Zwitserland, waar hij na een ruzie zich moest legitimeren bij agenten. Hij werd aangehouden toen bleek dat hij internationaal gesignaleerd stond. Een week later werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Lees ook: Dood van Capellenaar nog steeds onduidelijk Kringdans Capelle aan den IJssel

Stilzwijgen en motief

Sinds zijn arrestatie heeft Youness el K. gezwegen over zijn betrokkenheid bij de dood van Knut, zowel tijdens politieverhoren als in de rechtbank. Het OM beschikt echter over beelden waarop de verdachte en Knut samen te zien zijn in wat een gezellige setting lijkt.

De officier van justitie speculeerde in de rechtszaal over mogelijke motieven: “Heeft verdachte om geld gevraagd en kreeg hij dat niet? Of heeft Knut avances gemaakt en was verdachte daar niet van gediend? Het heeft er alle schijn van dat iets tijdens het samenzijn bij verdachte een extreme woede en agressie heeft getriggerd.”

Impact op de nabestaanden

De dood van Knut heeft veel losgemaakt in de buurt en onder zijn nabestaanden. Het zwijgen van Youness el K. wordt door het OM zwaar aangerekend. “Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad en heeft geen enkele openheid van zaken gegeven,” aldus de officier van justitie. “De nabestaanden ondervinden daar grote geestelijke schade van. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Zijn zus heeft haar broer verloren en zijn moeder haar zoon. We zullen nooit precies weten wat er is gebeurd.”

Het OM eiste vrijdag een gevangenisstraf van 14 jaar tegen Youness el K. Het is nog onbekend wanneer de rechter uitspraak zal doen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Kleine brand in woning Schermerhoek Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - In een woning aan de Schermerhoek heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De...

Enorme ravage nadat metro’s tegen omgevallen boom aan rijden in Rotterdam!

Rotterdam - Op de metrolijn richting Metrostation Slinge is maandagavond een grote boom omgevallen. De boom viel door...

Forse rookontwikkeling bij brand in portiek Asterlo Rotterdam

Rotterdam - In een kelderbox van een portiekwoning aan de Asterlo in Rotterdam is zondagavond rond 22.22 uur...

Dronken automobilist probeert te ontsnappen via Algerabrug na ongeluk

Capelle aan den IJssel - De politie heeft afgelopen nacht een dronken automobilist opgepakt op de Algerabrug in...