Wat kun je als senior doen om in conditie te blijven?

Om in conditie te blijven als senior hoef je echt niet elke dag een fanatieke workout af te werken. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als je eenmaal spreekwoordelijk achter de geraniums gaat zitten dan is de kans groot dat je conditie snel achteruit gaat. Je kunt naar de sportschool gaan, er zijn daar vaak speciale tijdvakken voor senioren met een speciaal trainingsprogramma, maar je kunt natuurlijk ook je eigen plan trekken

Trainen op de sportschool

Veel sportscholen bieden senioren fitness, zowel individueel als in groepsverband. Het is namelijk belangrijk om verantwoord te trainen als je niet meer de jongste bent. Jezelf afmatten is zeker niet de bedoeling. Een programma bestaat uit cardiotraining, op de loopband, de fiets of de crosstrainer, en krachttraining, bijvoorbeeld met gewichten. Het klinkt misschien een beetje vreemd om als oudere aan krachttraining te doen, maar het is belangrijk om de spiermassa op peil te houden. Door cardiotraining verbrand je energie, met krachttraining worden de spieren aangepakt. Vervolgens moet je je lichaam de tijd gunnen om te herstellen. Als je meerdere dagen in de week naar de sportschool gaat is het belangrijk om steeds andere spiergroepen te trainen.

Stok achter de deur

Als je een abonnement neemt bij een sportschool dan is de kans groter dat je er regelmatig heen gaat. Anders is het immers zonde van het geld. Bij veel sportscholen is het overigens zo dat je je abonnement kosteloos kunt opschorten als je een tijdje niet kunt trainen, bijvoorbeeld omdat je een blessure hebt opgelopen. De sportschool kan je vervolgens ook begeleiden bij het revalideren als dat van toepassing is. Als je op de juiste manier het bewegen weer opbouwt, herstel je vaak sneller dan wanneer je zelf maar wat probeert.

Zelf in beweging blijven

Als trainen bij een sportcentrum zoals Trifora.nl geen optie is, dan kun je natuurlijk ook zelf in beweging blijven. Je kunt elke dag een wandeling maken. Senioren nemen soms een hond zodat ze er elke dag verplicht een paar keer uit moeten met hun viervoeter. Als je besluit om te gaan wandelen of fietsen, bouw het dan rustig op. Je hoeft niet meteen een wandeling van 10 kilometer te maken. Je kunt ook een hometrainer aanschaffen als je er de ruimte voor hebt. Je hoeft niet fanatiek op de pedalen te staan, je kunt gewoon rustig een half uurtje fietsen, dat maakt vaak al veel verschil. In beweging blijven heeft overigens meer voordelen dan alleen het behoud van een goede conditie. Het is ook een goed wapen tegen overgewicht, wat in negatieve zin bijdraagt aan het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast zorgt contact met anderen, bijvoorbeeld tijdens groepslessen, ervoor dat je ook mentaal actief blijft. Dit kan een gunstige invloed hebben op het wel of niet ontwikkelen van verschillende vormen van dementie.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg