Veelgestelde vragen over de VOG-aanvraag

Een VOG aanvragen is gelukkig niet moeilijk. Maar het kan wel allerlei vragen oproepen. Zeker als je nog niet eerder met een VOG-aanvraag te maken hebt gehad. Daarom zetten we zeven veelgestelde vragen voor je op een rij.

1: Wat is een VOG?

Een VOG is een verklaring waarmee je aantoont dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd die een belemmering kunnen zijn voor een bepaalde functie. De afkorting staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is bedoeld om de veiligheid en integriteit in bepaalde sectoren te waarborgen. De verklaring wordt afgegeven door de Dienst Justis, wat een onderdeel is van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

2: Wanneer heb je een VOG nodig?

Je kunt om verschillende redenen een VOG nodig hebben. Meestal heeft het met werk te maken. Voor werk waarbij je te maken hebt met kwetsbare personen, vertrouwelijke informatie of financiële middelen is vaak een VOG vereist. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan werk in de zorg, het onderwijs en de financiële sector.

Soms is een VOG nodig voor een ander doel. Bijvoorbeeld:

  • Een visumaanvraag (of een VOG nodig is verschilt per land).
  • Lid worden van een schietvereniging.
  • Het aanvragen van een huisvestingsvergunning.

3: Kun je zonder werkgever een VOG aanvragen?

Vaak wordt een VOG-aanvraag gestart door een werkgever, maar een VOG aanvragen zonder werkgever is ook mogelijk. Bijvoorbeeld als je een VOG nodig hebt voor een van de doelen hierboven, als je zelfstandig ondernemer bent of als je jezelf wilt inschrijven in een bepaald beroepsregister.

4: Wie behandelt je aanvraag?

Je kunt je VOG op verschillende manieren aanvragen. Welke manier je ook kiest, je aanvraag komt uiteindelijk bij Justis terecht. Zij beslissen of je wel of geen VOG krijgt. Hiervoor controleren ze of je een strafblad hebt. Ze kijken daarbij in het JDS (Justitieel Documentatiesysteem) en soms ook in het European Criminal Record Information System (ECRIS). Je krijgt meestal binnen één tot vier weken bericht over het besluit. Soms duurt het langer. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je een strafblad hebt en er daardoor wat meer uitzoekwerk komt kijken bij je aanvraag. Ook als je een andere nationaliteit hebt kan het zijn dat Justis meer tijd nodig heeft.

5: Op welke manieren kun je een VOG aanvragen?

Er zijn drie manieren om je VOG aan te vragen:

  • vog aanvragen digitaal direct bij Justis
  • vog aanvragen digitaal via een intermediair
  • vog aanvragen via de gemeente

6: Wat heb je nodig?

Wat je precies nodig hebt voor je aanvraag, hangt af van welke methode je kiest. Ga je naar de gemeente? Dan moet je een afspraak maken. Bij die afspraak heb je nodig:

  • een ingevuld schriftelijk aanvraagformulier (ondertekend door je werkgever indien van toepassing)
  • een identiteitsbewijs
  • een betaalmiddel (pin of contant)

Kies je voor een digitale aanvraag (direct bij Justis of via een intermediair)? Dan heb je een e-mailadres, DigiD en iDEAL nodig.

7: Kun je een VOG aanvragen zonder DigiD?

Er zijn veel vragen over een vog aanvragen digid. Voor een digitale aanvraag heb je altijd een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Dan kun je je aanvraag schriftelijk indienen bij de gemeente.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg