Geld overhouden aan het einde van de maand: hoe doe je dat?

Elke maand geld overhouden kan soms als een uitdaging voelen, vooral met stijgende kosten en onverwachte uitgaven. Maar met wat slimme trucjes en bewust omgaan met je budget, is de kans veel groter dat je wat overhoudt. Hoe je dat doet? Lees onze tips!

Doe een keer in de week boodschappen

Een gemakkelijke, maar effectieve manier om geld te besparen is door één keer per week boodschappen te doen. Door vooraf een weekmenu te maken en hier je boodschappenlijst op af te stemmen, voorkom je impulsaankopen en vermijd je het kopen van onnodige producten. Koop grootverpakkingen die je meerdere avonden in je gerechten kunt verwerken. Bovendien ben je geneigd minder uit te geven als je minder vaak in de supermarkt komt. Dit helpt je om bewuster met je voedselbudget om te gaan en voedselverspilling te verminderen. Daarnaast kun je ook je boodschappen uitgaven verlagen door huismerkproducten te kopen en de prijs per kilo te vergelijken.

Bereken je maximale maandlasten

Om aan het einde van de maand geld over te houden, is het belangrijk om inzicht te hebben in je vaste lasten. Maak een overzicht van je maandelijkse kosten, zoals huur of hypotheek, energie, verzekeringen, en boodschappen. Bepaal vervolgens wat je maximale maandlasten mogen zijn om comfortabel te leven zonder in het rood te eindigen. Ben je van plan om een huis te kopen? Door je maandlasten van een hypotheek te berekenen, weet je wat je kunt uitgeven aan een woning.

Houd je kleine uitgaven bij

Kleine uitgaven lijken vaak onschuldig, maar kunnen aan het eind van de maand flink optellen. Denk aan dat dagelijkse kopje koffie, impulsaankopen of online bestellingen. Door je kleine uitgaven bewust bij te houden, bijvoorbeeld met een app of in een notitieboekje, krijg je inzicht in waar je ongemerkt te veel aan uitgeeft. Met dit inzicht kun je bewuste keuzes maken en geld besparen op onnodige uitgaven.

Stel financiële doelen

Het helpt enorm om duidelijke financiële doelen te hebben. Dit kan variëren van sparen voor een vakantie of een nieuwe auto, tot het opbouwen van een noodfonds. Door concrete doelen te stellen, creëer je een motivatie om bewuster met je geld om te gaan. Dit maakt het makkelijker om overbodige uitgaven te laten en prioriteit te geven aan je financiële toekomst.

Vermijd onnodige abonnementen

Veel mensen hebben abonnementen waar ze nauwelijks gebruik van maken, zoals streamingdiensten, tijdschriften of sportschoollidmaatschappen. Ga eens kritisch door je lopende abonnementen en kijk welke je daadwerkelijk nodig hebt. Het opzeggen van overbodige abonnementen kan je maandelijks flink wat geld besparen zonder dat je veel comfort hoeft in te leveren.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg