Tips voor het realiseren van een veilig en gezond kantoor

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het realiseren van een veilige, gezonde en verantwoorde werkplek voor je werknemers. Iedereen heeft het recht om te werken in een juiste werkomgeving. Je kunt makkelijk zorgen voor een veilig kantoor waarin iedereen prettig en comfortabel kan werken. Hier heb je als werkgever natuurlijk ook voordeel van. Medewerkers die werken in een gezonde en veilige omgeving zijn productiever, gezonder en meer tevreden. Ze leveren dus betere prestaties en melden zich minder vaak ziek. Wat kun je nu doen om je kantoor veilig en gezond te maken? Wij geven je inzicht in een paar mogelijkheden.

Ergonomische bureaustoelen voor een goede zit

Zeker als er de hele dag aan een bureau wordt gewerkt is het belangrijk om gewoon goede ondersteuning te hebben. Kies voor bureaustoelen die steun en comfort bieden, terwijl ze direct ook een gezonde werkhouding aanmoedigen. Deze ergonomische bureaustoelen zijn verstelbaar in hoogte en ook de rug- en armleuningen kunnen worden aangepast op de persoon. Zo kunnen alle medewerkers comfortabel werken zonder last te krijgen van de rug, de schouders of bijvoorbeeld de nek.

Kies voor de juiste kantoormeubelen

De hele kantoorinrichting is belangrijk als je gezond, veilig en comfortabel wilt kunnen werken. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit of het gaat om kantoormeubelen voor je kantoor of thuiswerkplek. In je thuisomgeving moet je immers ook gezond kunnen werken. Als werkgever wil je je werknemers de beste kantoormeubelen bieden. Je kunt hierbij denken aan zit-sta-bureaus, aan in hoogte verstelbare bureaus, aan goed geplaatste werkstations en aan praktische opbergmeubelen.

Aandacht voor verlichting en luchtkwaliteit

Licht en lucht spelen ook een belangrijke rol als het gaat om het creëren van een veilige en gezonde werkplek. Op de eerste plaats moet er goede verlichting zijn. Natuurlijk daglicht is altijd het best. Is dit niet aanwezig of kan dit niet altijd aanwezig zijn? Zorg dan voor verlichting die het natuurlijk daglicht optimaal nabootst. Dit zorgt voor een betere concentratie en minder belasting voor de ogen. De luchtkwaliteit is ook heel belangrijk. Zorg voor goede ventilatie en voeg luchtzuiverende planten toe aan de werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich energieker voelen en minder last krijgen van allergieën en hoofdpijnen.

Brandpreventie en noodplannen voor elke afdeling

Veiligheid heeft niet altijd te maken met de gezondheid, maar heeft ook te maken met het waarborgen van veiligheid van medewerkers in geval van incidenten. Je wilt er niet aan denken dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt, maar je kunt er altijd mee te maken krijgen. Zorg ervoor dat er een goed brandpreventieplan is en dat er noodplannen aanwezig zijn voor alle soorten calamiteiten die voor kunnen komen. Overleg deze plannen met iedereen, zodat iedereen ook goed op de hoogte is over wat er in geval van calamiteiten dient te gebeuren. Uiteraard zorg je aanvullend voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Plaats brandslangen, brandblussers, rookmelders en CO2-melders, organiseer evacuatieoefeningen en plaats bewegwijzering naar nooduitgangen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg