vrijdag, mei 14, 2021
11.2 C
Rotterdam
vrijdag 14 mei 2021
Advertorial Kosten autoberging, wie betaalt dat?

Kosten autoberging, wie betaalt dat?

-

Kosten autoberging, wie betaalt dat?

- Advertisement -
- Advertisement -

De auto total loss rijden. Voor iedereen die dat overkomt is dat een nare situatie. In de ergste gevallen moet de beschadigde wagen weggesleept worden door een bergingsbedrijf. Bij grote schade valt er immers niet meer met het autowrak te rijden. In veel gevallen ontdekken automobilisten pas na een ernstig ongeluk of ze hiervoor wel voldoende verzekerd zijn. De autoverzekering kent namelijk verschillende dekkingen. Deze bepaalt of de kosten van de autoberging en vervangend vervoer vergoed worden voor jou als verzekeringnemer.

Verschillen in dekking

De verschillen tussen autoverzekeringen zijn erg groot. Elke verzekering bestaat uit bepaalde dekkingen. Hieraan is te zien in welke situaties de verzekeraar geld uitkeert. In de polis en verzekeringsvoorwaarden staan hiervoor ook altijd de maximale bedragen vermeld. In veel gevallen zijn de kosten van het bergen te verzekerd via de WA + beperkt casco en allrisk. Wordt een auto door de bestuurder zelf total loss gereden, dan keert alleen de allriskverzekering uit. Maar is er bijvoorbeeld sprake van een autobrand, dan geldt ook de beperkt casco. Het bergingsbedrijf dat de klus klaart, stuurt de rekening hiervan vaak direct door aan de verzekeringsmaatschappij. De gedupeerde automobilist hoeft het geld dus niet zelf voor te schieten. In sommige gevallen zijn de bergingskosten echter niet verzekerd. Dan moet de verzekerde zelf de bergingskosten betalen en komt hiervoor geen uitkering van de verzekering.

Afhandeling schade en berging auto

Het ene auto-ongeluk is erger dan het andere. Bij een lichte aanrijding met weinig schade kan de auto nog gewoon rijden. In dergelijke gevallen is de inzet van een professioneel autobergingsbedrijf niet nodig. Bij een zwaar ongeval waarbij de auto total loss is en niet meer kan rijden wordt het een ander verhaal. Dan komt er een sleepauto aan te pas om de beschadigde auto naar de garage of een autosloopbedrijf te brengen. De takelwagen zal komen naar aanleiding van een telefoontje met de verzekeringsmaatschappij van de getroffen automobilist. Het juiste telefoonnummer is te vinden op het verzekeringsbewijs van de auto, de zogenaamde groene kaart. Afhankelijk van de locatie en de situatie is het bovendien verstandig de politie te bellen, via 112 of 0900-8844. Verder vullen degenen die betrokken waren bij het ongeluk een Europees schadeformulier in. Hier staan allemaal vragen op waarmee de feiten rondom het ongeluk zo helder mogelijk worden gemaakt. Verzekeraars hebben deze informatie nodig voor een correcte afhandeling van de schade.

Passende autoverzekering afsluiten

Helaas komen veel mensen er pas na een ongeluk achter dat hun autoverzekering de kosten van een bergingsbedrijf niet dekt. Niet iedere autoverzekering dekt namelijk de kosten van autoberging. Daar is dan niks meer aan te doen. Voor automobilisten die voor toekomstige schadegevallen beter verzekerd willen zijn, is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo valt te ontdekken of een andere autoverzekering afsluiten een gewenste dekking heeft en betaalbaar is. Uit de vergelijking blijkt gauw genoeg welke dekkingen er gelden en of dat een goedkope autoverzekering oplevert. Wat de beste optie is, hangt af van iemands persoonlijke situatie en wensen. Het is verstandig om rekening te houden met de waarde van de auto bij het afsluiten van een verzekering. Een auto met een heel lage dagwaarde verzekeren met een allriskverzekering, kan erg zonde zijn van de autopremie. Die ligt doorgaans namelijk een stuk hoger dan die van alleen een WA-verzekering.

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

Brand verwoest woning Groenlust Gouda

Gouda - Een flinke brand die begon in een slaapkamer van een woning aan het Groenlust in Gouda heeft...

Gewonde man zwaait met mes Zweedsestraat Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft donderdagavond op de Zweedsestraat in Rotterdam een man aangehouden. De man liep op straat...

Auto net niet te water Oudelandselaan Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs - Een automobilist is donderdagmiddag door een nog onbekende oorzaak van de weg geraakt. Het ongeluk...

Drie gewonden nadat auto parkeerplaats op vliegt Aveling Hoogvliet

Hoogvliet - Bij een éénzijdig ongeval op de Aveling in Hoogvliet zijn donderdagmiddag drie personen gewond geraakt. Door vermoedelijk...
- Advertisement -

Paard met wagen te water Bergweg-Zuid Bergschenhoek

Bergschenhoek - Op de Bergweg-Zuid is donderdagmorgen een paard met wagen te water geraakt. Het incident gebeurde ter hoogte...

Politiehelikopter ingezet om te zoeken naar motorscooter in Capelle-Schollevaar

Capelle aan den IJssel - De politie is een grote zoektocht gestart naar een motorscooter die vermoedelijk met een...

Must read

Achtervolging over A12 eindigt in Weiland

Rotterdam - Dinsdag 3 maart heeft de politie twee...

Vrouw bevalt op de snelweg A13 bij Rotterdam Overschie

Rotterdam - Zaterdagmiddag 17 februari rond 14.30 uur is...