zaterdag, december 5, 2020

Kosten autoberging, wie betaalt dat?

De auto total loss rijden. Voor iedereen die dat overkomt is dat een nare situatie. In de ergste gevallen moet de beschadigde wagen weggesleept worden door een bergingsbedrijf. Bij grote schade valt er immers niet meer met het autowrak te rijden. In veel gevallen ontdekken automobilisten pas na een ernstig ongeluk of ze hiervoor wel voldoende verzekerd zijn. De autoverzekering kent namelijk verschillende dekkingen. Deze bepaalt of de kosten van de autoberging en vervangend vervoer vergoed worden voor jou als verzekeringnemer.

Verschillen in dekking

De verschillen tussen autoverzekeringen zijn erg groot. Elke verzekering bestaat uit bepaalde dekkingen. Hieraan is te zien in welke situaties de verzekeraar geld uitkeert. In de polis en verzekeringsvoorwaarden staan hiervoor ook altijd de maximale bedragen vermeld. In veel gevallen zijn de kosten van het bergen te verzekerd via de WA + beperkt casco en allrisk. Wordt een auto door de bestuurder zelf total loss gereden, dan keert alleen de allriskverzekering uit. Maar is er bijvoorbeeld sprake van een autobrand, dan geldt ook de beperkt casco. Het bergingsbedrijf dat de klus klaart, stuurt de rekening hiervan vaak direct door aan de verzekeringsmaatschappij. De gedupeerde automobilist hoeft het geld dus niet zelf voor te schieten. In sommige gevallen zijn de bergingskosten echter niet verzekerd. Dan moet de verzekerde zelf de bergingskosten betalen en komt hiervoor geen uitkering van de verzekering.

Afhandeling schade en berging auto

Het ene auto-ongeluk is erger dan het andere. Bij een lichte aanrijding met weinig schade kan de auto nog gewoon rijden. In dergelijke gevallen is de inzet van een professioneel autobergingsbedrijf niet nodig. Bij een zwaar ongeval waarbij de auto total loss is en niet meer kan rijden wordt het een ander verhaal. Dan komt er een sleepauto aan te pas om de beschadigde auto naar de garage of een autosloopbedrijf te brengen. De takelwagen zal komen naar aanleiding van een telefoontje met de verzekeringsmaatschappij van de getroffen automobilist. Het juiste telefoonnummer is te vinden op het verzekeringsbewijs van de auto, de zogenaamde groene kaart. Afhankelijk van de locatie en de situatie is het bovendien verstandig de politie te bellen, via 112 of 0900-8844. Verder vullen degenen die betrokken waren bij het ongeluk een Europees schadeformulier in. Hier staan allemaal vragen op waarmee de feiten rondom het ongeluk zo helder mogelijk worden gemaakt. Verzekeraars hebben deze informatie nodig voor een correcte afhandeling van de schade.

Passende autoverzekering afsluiten

Helaas komen veel mensen er pas na een ongeluk achter dat hun autoverzekering de kosten van een bergingsbedrijf niet dekt. Niet iedere autoverzekering dekt namelijk de kosten van autoberging. Daar is dan niks meer aan te doen. Voor automobilisten die voor toekomstige schadegevallen beter verzekerd willen zijn, is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo valt te ontdekken of een andere autoverzekering afsluiten een gewenste dekking heeft en betaalbaar is. Uit de vergelijking blijkt gauw genoeg welke dekkingen er gelden en of dat een goedkope autoverzekering oplevert. Wat de beste optie is, hangt af van iemands persoonlijke situatie en wensen. Het is verstandig om rekening te houden met de waarde van de auto bij het afsluiten van een verzekering. Een auto met een heel lage dagwaarde verzekeren met een allriskverzekering, kan erg zonde zijn van de autopremie. Die ligt doorgaans namelijk een stuk hoger dan die van alleen een WA-verzekering.

Related Articles

Politie rolt hennepkwekerij op in Rotterdamse wijk Oosterflank

Rotterdam - In de wijk Oosterflank (Rotterdam-Oost) heeft de politie een wietkwekerij opgerold. Vier verdachten zijn aangehouden. De politie deed naar aanleiding van een melding...

Agenten Rotterdam Oost gaan uitdaging aan na forse belediging op Instagram

Een jongeman vond het recentelijk nodig om agenten te beledigen in een bericht op het Instagram-account van de politie Rotterdam-Oost. De jongeman maakte beledigende...

Wijkagenten Ommoord organiseren wederom geslaagde controle, 30 personen kregen een bekeuring

Rotterdam - Tijdens controles in de wijk Rotterdam-Ommoord zijn vrijdagavond 30 bekeuringen uitgeschreven. De wijkagenten organiseerden samen met medewerkers van Veilig Verkeer Nederland en...

Laatste Nieuws

Politie rolt hennepkwekerij op in Rotterdamse wijk Oosterflank

Rotterdam - In de wijk Oosterflank (Rotterdam-Oost) heeft de politie een wietkwekerij opgerold. Vier verdachten zijn aangehouden. De politie deed naar aanleiding van een melding...

Agenten Rotterdam Oost gaan uitdaging aan na forse belediging op Instagram

Een jongeman vond het recentelijk nodig om agenten te beledigen in een bericht op het Instagram-account van de politie Rotterdam-Oost. De jongeman maakte beledigende...

Wijkagenten Ommoord organiseren wederom geslaagde controle, 30 personen kregen een bekeuring

Rotterdam - Tijdens controles in de wijk Rotterdam-Ommoord zijn vrijdagavond 30 bekeuringen uitgeschreven. De wijkagenten organiseerden samen met medewerkers van Veilig Verkeer Nederland en...

Terecht : Sander van de Maasstadweg in Rotterdam

Medewerkers van de RET hebben de vermiste Sander vanaf de Maasstadweg weer teruggevonden. Sander was vrijdagavond rond 19.30 uur vertrokken vanaf de Maasstadweg en...

Politie houdt 17-jarige jongen met getrokken wapens aan in WC de Koperwiek Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Agenten hebben vrijdag in winkelcentrum de Koperwiek een 17-jarige jongen aangehouden voor het bezit van een nepvuurwapen. Een getuige...

Stay Connected

9,096FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg