Kaarsjesavond in Gouda [ADV]

In de laatste maanden van het jaar zijn veel mensen bezig met voorbereidingen voor het nieuwe jaar. De zorgverzekering moet nagekeken worden of het de moeite van overstappen waard is en ook energieleveranciers vergelijken wordt gedaan. Inwoners van Gouda besparen eens in het jaar in elk geval op de stroomkosten, namelijk op de avond dat er enkel kaarsverlichting wordt gebruikt: kaarsjesavond.

Wat is kaarsjesavond?

Kaarsjesavond in Gouda, tegenwoordig ook wel officieel ‘Gouda bij kaarslicht’ geheten, is het oudste lichtjesfeest van Nederland. Kaarsjesavond vindt plaatst in de week na Sinterklaas en leidt de eigenlijk kerstperiode in. Tijdens kaarsjesavond wordt de officiële kerstboom van de stad Gouda ontstoken en in gebruik genomen. De kerstboom staat direct voor het historische oude stadhuis van Gouda op de Goudse markt. Tijdens kaarsjesavond wordt kerstmuziek ten gehore gebracht en alle straatverlichting gaat uit. In het stadhuis staan ruim 1.500 kaarsen voor de ramen opgesteld die aangestoken zijn. Dit geeft een heel magische aanblik. Ook de inwoners van Gouda en helemaal de bewoners van de markt, doven hun verlichting en steken voor de ramen kaarsjes aan. Kaarsjesavond in Gouda is in de loop der jaren enorm bekend geworden.

Hoe is kaarsjesavond ontstaan?

Kaarsjesavond is in eerste instantie ontstaan in 1956 met het in gebruik nemen van de kerstboom. Twee jaar later vierde de Goudse kaarsenfabriek haar 100ste verjaardag. Voor deze gelegenheid werden er voor de ramen van het stadhuis en van de rondom de markt liggende woningen kaarsen geplaatst. Dit was het echte begin van kaarsjesavond zoals die vandaag de dag nog steeds wordt gevierd. Gemiddeld komen er op kaarsjesavond ongeveer 20.000 bezoekers naar het centrum van Gouda om kaarsjesavond mee te maken. In 2005 vond de 50ste editie van kaarsjesavond plaats, toen bezochten maar liefst 30.000 mensen kaarsjesavond. Ook de toenmalige koningin was hierbij aanwezig.

De Goudse kerstboom 

De kerstboom waar het jaarlijkse om draait is een boom van tussen de 20 en 30 meter hoog en is ieder jaar afkomstig uit de Noorse zusterstad Kongsberg. Dit is al sinds 1956 de traditie. Hoewel de boom al begin december aankomt in Gouda, wordt pas na Sinterklaas begonnen met het versieren van de boom. In het verleden werd de boom behangen met zo’n 200 klassieke gloeilampen. Vanaf 2008 zijn de gloeilampen vervangen door 15.000 ledlampjes. Dit is veel energiezuiniger. Naast de burgemeester van Gouda is ook de burgemeester van Kongsberg aanwezig om de kerstboom te ontsteken. De versiering en organisatie van kaarsjesnacht is in handen van ‘Stichting Gouda bij kaarslicht’. In de kerstboom hangen, naast de verlichting, rond de 1.000 kerstballen. Bij de 50ste editie van kaarsjesnacht heeft Gouda een kerstboom teruggeven aan Kongsberg. Maar wel een hele bijzonder kerstboom, de kerstboom was namelijk van glas. In januari, na Driekoningen, wordt de boom weer weggehaald van de Goudse markt.

 

 


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,281VolgersVolg
- advertentie -