dinsdag, juni 22, 2021
12.9 C
Rotterdam
dinsdag 22 juni 2021
AdvertorialDoor lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden

Door lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden [ADV]

-

Door lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden [ADV]

- Advertisement -
- Advertisement -

Een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft aangetoond dat we langzamer gaan rijden door lieve verkeersborden. Waar de standaard snelheidslimietborden op 30- en 50-kilometerwegen weinig indruk maken, geven weggebruikers aan langzamer te gaan rijden bij het zien van bijvoorbeeld een Dick Bruna verkeersbord. Erdi, een grote fabrikant van onder andere straatmeubilair en wegbebakening, herkent dit fenomeen en biedt nu ook de mogelijkheid om maatwerk borden te leveren. Op erdi.nl zijn verscheidene voorbeelden te vinden van de verschillende soorten verkeersborden die te krijgen zijn.

Verkeerspsychologie

Verkeerspsychologen leggen uit dat lieve wegbebakening een voorbeeld is van ‘nudging’. De Dick Bruna verkeersborden, veelal met groepjes Dick Bruna figuurtjes of een Dick-Bruna poppetje op een fietsje, wekken een bepaalde suggestie op bij weggebruikers, waardoor ze onbewust minder hard gaan rijden. Doordat de figuurtjes associaties met kinderen opwekken, gaan automobilisten meer aandacht besteden aan verkeersveiligheid.

De lieve verkeersborden maken het leuker en aantrekkelijker om bepaald gewenst gedrag te vertonen, waardoor meer automobilisten ook daadwerkelijk hun snelheid aanpassen. Denk bijvoorbeeld ook aan het elektronische verkeersbord met de smiley, dat vaak in Duitsland gebruikt wordt. Bijna elke weggebruiker is bereid zijn snelheid aan te passen om zodoende een groene smiley te ‘verdienen’.

Minder ongevallen

Bij een test in de regio Rotterdam-Den Haag kwam naar voren dat automobilisten gemiddeld 4 tot 5 kilometer per uur langzamer rijden bij het zien van de Dick Bruna borden. Onderzoek toont aan dat elke kilometer per uur die we langzamer rijden, zorgt voor 5% minder ongevallen. Theoretisch gezien houdt dit in dat een snelheidsverlaging van slechts 4 kilometer het aantal ongevallen zou kunnen reduceren met wel 20%. Of dit in de praktijk ook echt zo is moet nog worden onderzocht

Testen

Krijgen we dan binnenkort in heel Nederland de verkeersborden met Dick Bruna poppetjes? Als het aan de wegbeheerders ligt wel. Momenteel worden de effecten van de lieve verkeersborden nog uitgebreid getest, maar de regio Rotterdam-Den Haag is in ieder geval al zeer positief over het resultaat. ‘Als de lieve verkeersborden het aantal verkeersslachtoffers terug kunnen dringen, dan mogen we zo’n mogelijkheid niet onbenut laten’ aldus de wegbeheerders.

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

Drie aanhoudingen na gewapende overval bij 68-jarige Rotterdamse

Rotterdam - Maandagmiddag 21 juni heeft de politie drie mannen aangehouden, nadat zij een overval hadden gepleegd aan de...

Gewonde bij steekincident in Zoetermeer

Zoetermeer - Maandagmiddag 21 juni is even na drie uur een man gewond geraakt bij een steekincident op de...

Rotterdamse politie neemt illegaal Afrikaans hout in beslag bij importeur

Rotterdam - In een onderzoek naar een Nederlandse houtimporteur heeft de politie op maandag 21 juni 820 kubieke meter...

Politie houdt verkeerscontrole op de Strevelsweg Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft maandagmorgen op de Strevelsweg een korte verkeerscontrole gehouden. Bestuurders van 54 voertuigen gingen aan...
- Advertisement -

Drie gewonden bij ongeval Dorpsweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van zondag op maandag zijn bij een ongeluk tussen twee personenvoertuigen meerdere personen gewond...

Auto uitgebrand na explosie Waterpasstraat Rotterdam

Rotterdam - Bewoners van de Waterpassstraat zijn afgelopen nacht rond 01.00 uur opgeschrikt door een enorme knal. Niet veel...

Must read

Buren waarschuwing hulpdiensten na brandalarm Jac. P. Thijsselaan Gouda

Gouda - Vrijdagavond 4 oktober rond 19.30 uur...

Dode na ongeval tussen auto en vrachtwagen Maasvlakteweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een zeer ernstig ongeval op de...