zondag, oktober 17, 2021
10.9 C
Rotterdam
zondag 17 oktober 2021
GesponsordDoor lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden

Door lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden [ADV]

-

Door lieve verkeersborden gaan we langzamer rijden [ADV]

Dit betreft een gesponsord artikel

 

- Advertisement -

Een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft aangetoond dat we langzamer gaan rijden door lieve verkeersborden. Waar de standaard snelheidslimietborden op 30- en 50-kilometerwegen weinig indruk maken, geven weggebruikers aan langzamer te gaan rijden bij het zien van bijvoorbeeld een Dick Bruna verkeersbord. Erdi, een grote fabrikant van onder andere straatmeubilair en wegbebakening, herkent dit fenomeen en biedt nu ook de mogelijkheid om maatwerk borden te leveren. Op erdi.nl zijn verscheidene voorbeelden te vinden van de verschillende soorten verkeersborden die te krijgen zijn.

Verkeerspsychologie

Verkeerspsychologen leggen uit dat lieve wegbebakening een voorbeeld is van ‘nudging’. De Dick Bruna verkeersborden, veelal met groepjes Dick Bruna figuurtjes of een Dick-Bruna poppetje op een fietsje, wekken een bepaalde suggestie op bij weggebruikers, waardoor ze onbewust minder hard gaan rijden. Doordat de figuurtjes associaties met kinderen opwekken, gaan automobilisten meer aandacht besteden aan verkeersveiligheid.

De lieve verkeersborden maken het leuker en aantrekkelijker om bepaald gewenst gedrag te vertonen, waardoor meer automobilisten ook daadwerkelijk hun snelheid aanpassen. Denk bijvoorbeeld ook aan het elektronische verkeersbord met de smiley, dat vaak in Duitsland gebruikt wordt. Bijna elke weggebruiker is bereid zijn snelheid aan te passen om zodoende een groene smiley te ‘verdienen’.

Minder ongevallen

Bij een test in de regio Rotterdam-Den Haag kwam naar voren dat automobilisten gemiddeld 4 tot 5 kilometer per uur langzamer rijden bij het zien van de Dick Bruna borden. Onderzoek toont aan dat elke kilometer per uur die we langzamer rijden, zorgt voor 5% minder ongevallen. Theoretisch gezien houdt dit in dat een snelheidsverlaging van slechts 4 kilometer het aantal ongevallen zou kunnen reduceren met wel 20%. Of dit in de praktijk ook echt zo is moet nog worden onderzocht

Testen

Krijgen we dan binnenkort in heel Nederland de verkeersborden met Dick Bruna poppetjes? Als het aan de wegbeheerders ligt wel. Momenteel worden de effecten van de lieve verkeersborden nog uitgebreid getest, maar de regio Rotterdam-Den Haag is in ieder geval al zeer positief over het resultaat. ‘Als de lieve verkeersborden het aantal verkeersslachtoffers terug kunnen dringen, dan mogen we zo’n mogelijkheid niet onbenut laten’ aldus de wegbeheerders.


Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van Nieuws op Beeld en kan links bevatten die doorverwijzen naar een andere website.


 

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

Woningen tijdelijk ontruimd na brand in bakkerij Wolphaertsbocht Rotterdam

Rotterdam - In een bakkerij aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam heeft afgelopen nacht korte tijd brand gewoed. De brand...

Man raakt lichtgewond bij mogelijk steekincident Clemensstraat Rotterdam

Rotterdam- Een man is zaterdagavond lichtgewond geraakt bij een ruzie, waarbij mogelijk ook gestoken zou zijn. Dit gebeurde in...

Persoon op scooter zwaargewond na ongeluk Van Ostadelaan Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den Ijssel - Bij een éénzijdig ongeval op de Van Ostadelaan in Krimpen aan den IJssel is...

Opnieuw honderden kilo’s cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Rotterdam - Vannacht en gisteren heeft de Douane weer honderden kilo's cocaïne onderschept in de haven. Afgelopen nacht werd tijdens...
- Advertisement -

Twee aanhoudingen na poging beroving met vuurwapen in Ridderkerk

Ridderkerk - In de nacht van vrijdag 15 oktober op zaterdag 16 oktober heeft de politie twee mannen aangehouden...

Brandweer Rotterdam neemt afscheid van collega Ap Streefkerk

De Rotterdamse Brandweer heeft zaterdag afscheid genomen van de Ap Streefkerk. Honderden brandweermannen vormden bij het crematorium aan de...

Must read

Dode en drie zwaargewonden na zeer ernstig ongeval Aalsmeerderbrug N196 Aalsmeer

Aalsmeer - Bij een zeer ernstig éénzijdig ongeval op...

Man overvalt Spar supermarkt Van der Takstraat Rotterdam

Rotterdam - Maandagavond 18 september heeft een licht getinte...