Tien jaar cel voor brandstichting met dodelijke afloop aan Hilledijk in Rotterdam

vrijdag 10 april 2020 14:29

Rotterdam – De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een celstraf van 10 jaar opgelegd aan een verdachte die opzettelijk brand heeft gesticht in zijn woning aan de Hilledijk in Rotterdam. Bij die brand kwam de bovenbuurman van de verdachte op gruwelijke wijze om het leven.

Vorig jaar vond op zaterdagmiddag 13 april een felle woningbrand plaats aan de Hilledijk. Een 27-jarige man die zich op dat moment in de woning erboven bevond, kon niet op tijd wegkomen en wilde via het raam wegvluchten. Hierbij kwam hij ten val en overleed aan diens verwondingen.

Al snel verrees het vermoeden dat de brand opzettelijk was aangestoken. Op 29 april werd een (inmiddels) 55-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte voor de brandstichting. Het gaat om de bewoner van de woning.

Ontdoen van bewijsmateriaal
Volgens de officier van justitie zou de verdachte opzettelijk zijn woning in brand hebben gestoken. In de woning zijn bewijsmateriaal liggen, wat belastend zou zijn voor een moordzaak in België waar de man eveneens van verdacht wordt. Ook zou er geen enkel bewijs zijn dat iemand anders dan de verdachte schuldig zou zijn voor deze brandstichting. Samen met het treurige overlijden van de bovenbuurman vond de officier een gevangenisstraf op zijn plaats en eiste twaalf jaar celstraf tegen de Rotterdammer.

Waarom de verdachte zijn woning in brand heeft gestoken is tijdens de behandeling van deze strafzaak niet duidelijk geworden. De verdachte heeft namelijk steeds verklaard de brand niet te hebben gesticht. De advocaat van de verdachte voer aan dat een ander dan de verdachte de brand zou hebben aangenomen, maar de rechtbank vond dit niet aannemelijk.

Uitspraak
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank ernstig rekening gehouden met het grote leed dat de verdachte heeft veroorzaakt: Hij heeft het nog jonge slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen; het recht op leven. Ook heeft hij onherstelbaar leed toegebracht aan de familie en vrienden van het slachtoffer.

Daarnaast heeft de brand ook gevaar opgeleverd voor de bewoners van andere, omliggende, panden. Bovendien zijn veel omstanders ongewild toeschouwer geweest van de brand en ongewild geconfronteerd met de dood van het slachtoffer.

De rechter heeft de Rotterdammer een celstraf van tien jaar opgelegd. Daarnaast moet de man smartengeld betalen (€35.000,00) aan de ouders van het slachtoffer.


 

0 reacties

Tien jaar cel voor brandstichting met dodelijke afloop aan Hilledijk in Rotterdam
Schrijver:

 

 

Rotterdam – De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een celstraf van 10 jaar opgelegd aan een verdachte die opzettelijk brand heeft gesticht in zijn woning aan de Hilledijk in Rotterdam. Bij die brand kwam de bovenbuurman van de verdachte op gruwelijke wijze om het leven.

Vorig jaar vond op zaterdagmiddag 13 april een felle woningbrand plaats aan de Hilledijk. Een 27-jarige man die zich op dat moment in de woning erboven bevond, kon niet op tijd wegkomen en wilde via het raam wegvluchten. Hierbij kwam hij ten val en overleed aan diens verwondingen.

Al snel verrees het vermoeden dat de brand opzettelijk was aangestoken. Op 29 april werd een (inmiddels) 55-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte voor de brandstichting. Het gaat om de bewoner van de woning.

Ontdoen van bewijsmateriaal
Volgens de officier van justitie zou de verdachte opzettelijk zijn woning in brand hebben gestoken. In de woning zijn bewijsmateriaal liggen, wat belastend zou zijn voor een moordzaak in België waar de man eveneens van verdacht wordt. Ook zou er geen enkel bewijs zijn dat iemand anders dan de verdachte schuldig zou zijn voor deze brandstichting. Samen met het treurige overlijden van de bovenbuurman vond de officier een gevangenisstraf op zijn plaats en eiste twaalf jaar celstraf tegen de Rotterdammer.

Waarom de verdachte zijn woning in brand heeft gestoken is tijdens de behandeling van deze strafzaak niet duidelijk geworden. De verdachte heeft namelijk steeds verklaard de brand niet te hebben gesticht. De advocaat van de verdachte voer aan dat een ander dan de verdachte de brand zou hebben aangenomen, maar de rechtbank vond dit niet aannemelijk.

Uitspraak
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank ernstig rekening gehouden met het grote leed dat de verdachte heeft veroorzaakt: Hij heeft het nog jonge slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen; het recht op leven. Ook heeft hij onherstelbaar leed toegebracht aan de familie en vrienden van het slachtoffer.

Daarnaast heeft de brand ook gevaar opgeleverd voor de bewoners van andere, omliggende, panden. Bovendien zijn veel omstanders ongewild toeschouwer geweest van de brand en ongewild geconfronteerd met de dood van het slachtoffer.

De rechter heeft de Rotterdammer een celstraf van tien jaar opgelegd. Daarnaast moet de man smartengeld betalen (€35.000,00) aan de ouders van het slachtoffer.


 

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!