BOA’s dreigen met acties als gemeente Rotterdam geen wapens faciliteert

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De vakbonden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) dreigen met acties als de Rotterdamse politiek niet binnen een week extra verdedigingsmiddelen als wapenstoppen en pepperspray regelt voor de BOA’s. Aanleiding is het incident op Eerste Paasdag, waarbij vijf BOA’s gewond raakten.

Maandag 13 april spraken handhavers een grote groep personen aan, omdat zij zich niet hielden aan de corona-maatregelen. Toen de BOA’s bekeuringen wilden uitschrijven werden ze mishandeld en werden vrienden van de verdachten opgetrommeld om mee te doen. Uiteindelijk kwam de situatie onder controle, nadat andere handhavers en agenten afkwamen op de noodoproep van hun collega’s. In totaal raakten vijf BOA’s gewond, waarvan twee naar het ziekenhuis moesten voor verdere behandeling. Drie verdachten konden worden aangehouden.

- Advertisement -

Het incident zorgde ervoor grote verontwaardiging onder de opsporingsambtenaren. Al langer vraagt de BOA-bond om extra middelen, zodat handhavers zich beter kunnen beschermen. De Rotterdamse politiek is hier verdeeld over en wil hier vooralsnog niet in mee gaan. Burgemeester Aboutaleb is van mening dat BOA’s zich bij geweld moeten terugtrekken en de politie dan moet optreden.

Ultimatum
De vakbond heeft nu een ultimatum opgelegd: binnen zeven dagen moet de gemeente aan de minister extra verdedigingsmiddelen moet vragen. Volgens hen ligt het geweldsmonopolie namelijk niet bij de politie, maar bij de overheid en dus ook de BOA’s. Als de gemeenteraad geen gehoor geeft aan het ultimatum, dreigt de vakbond acties te gaan voeren. In welke vorm is nog niet bekend.

Reactie gemeente
In een vergadering van de gemeente heeft de burgemeester zich al uitgelaten over het ultimatum. Daar noemde hij het ‘verkeerde timing, verkeerde boodschap en een verkeerd signaal.’ Wethouder Wijbenga die handhaving in zijn portefeuille heeft, wil eerst onderzoek naar het incident afgerond hebben, voordat er maatregelen worden genomen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...