donderdag, september 23, 2021
16.2 C
Rotterdam
donderdag 23 september 2021

Celstraf en TBS voor man die willekeurig tieners neerstak tijdens Black Friday in Den Haag

Den Haag – De 36-jarige man die tijdens Black Friday op 29 november 2019 zonder enige aanleiding drie jongeren neerstak en nog vier personen mishandelde, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en TBS met dwangverpleging.

Het was op de bewuste dag vanwege Black Friday druk in de Haagse binnenstad. Op straat en in de winkels waren er veel mensen aanwezig die op zoek waren naar afgeprijsde artikelen. Niemand had kunnen voorzien dat de man plots zou insteken op een drietal tieners. Het incident zorgde voor veel paniek en zelfs een terroristisch misdrijf werd niet uitgesloten.

De politie startte een klopjacht naar de voortvluchtige dader. De drie minderjarige slachtoffers, een destijds 13-jarige jongen uit Den Haag, een destijds 15-jarig meisje uit Alphen aan den Rijn en een destijds 15-jarig meisje uit Leiderdorp, werden in het ziekenhuis behandeld, maar gelukkig bleef de schade beperkt en konden ze diezelfde nacht weer naar huis. Een dag later werd de verdachte man aangehouden.

Lichamelijke en emotionele littekens
Hoewel het letsel van de jongeren gelukkig beperkt is gebleven, heeft de verdachte daarmee grove inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit. Het steekincident heeft bij hen niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele littekens veroorzaakt. Zo heeft het jongste slachtoffer een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Naast het steekincident is de man ook verdacht van het mishandelen van twee voor hem onbekende mannen, zijn moeder en stiefvader.

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis en was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de steekpartij. De opgelegde gevangenisstraf is daarom lager, dan wanneer de feiten hem wel geheel zouden kunnen worden toegerekend.

​TBS met dwangverpleging
Volgens de rechtbank moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte weer een geweldsmisdrijf zal plegen. Hij lijdt aan een ziekelijke stoornis die wordt verergerd door drugsgebruik. Eerdere behandelpogingen, zowel vrijwillig als onvrijwillig, hebben niet geholpen. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom krijgt de man, naast de gevangenisstraf van één jaar, TBS met dwangverpleging opgelegd.

Related Articles

Politie houdt verkeerscontrole op de Groene Kruisweg Spijkenisse

0
Spijkenisse - Deze avond heeft de politie een algemene verkeerscontrole gehouden op de Groene Kruisweg...

Vrachtverkeer stond afgelopen nacht uren vast door storing Botlekbrug A15 Rotterdam

0
Rotterdam - Vrachtverkeer heeft afgelopen nacht urenlang stilgestaan voor de zoveelste storing van de Botlekbrug....

Gewonde na ongeval met scooter Nieuwe Tiendweg Krimpen aan den IJssel

0
Krimpen aan den IJssel - Bij een ongeval op de Nieuwe Tiendweg in Krimpen aan...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft [...]

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk [...]

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf [...]

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen [...]

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,064VolgersVolg