Celstraf en TBS voor man die willekeurig tieners neerstak tijdens Black Friday in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De 36-jarige man die tijdens Black Friday op 29 november 2019 zonder enige aanleiding drie jongeren neerstak en nog vier personen mishandelde, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en TBS met dwangverpleging.

Het was op de bewuste dag vanwege Black Friday druk in de Haagse binnenstad. Op straat en in de winkels waren er veel mensen aanwezig die op zoek waren naar afgeprijsde artikelen. Niemand had kunnen voorzien dat de man plots zou insteken op een drietal tieners. Het incident zorgde voor veel paniek en zelfs een terroristisch misdrijf werd niet uitgesloten.

- Advertisement -

De politie startte een klopjacht naar de voortvluchtige dader. De drie minderjarige slachtoffers, een destijds 13-jarige jongen uit Den Haag, een destijds 15-jarig meisje uit Alphen aan den Rijn en een destijds 15-jarig meisje uit Leiderdorp, werden in het ziekenhuis behandeld, maar gelukkig bleef de schade beperkt en konden ze diezelfde nacht weer naar huis. Een dag later werd de verdachte man aangehouden.

Lichamelijke en emotionele littekens
Hoewel het letsel van de jongeren gelukkig beperkt is gebleven, heeft de verdachte daarmee grove inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit. Het steekincident heeft bij hen niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele littekens veroorzaakt. Zo heeft het jongste slachtoffer een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Naast het steekincident is de man ook verdacht van het mishandelen van twee voor hem onbekende mannen, zijn moeder en stiefvader.

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis en was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de steekpartij. De opgelegde gevangenisstraf is daarom lager, dan wanneer de feiten hem wel geheel zouden kunnen worden toegerekend.

​TBS met dwangverpleging
Volgens de rechtbank moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte weer een geweldsmisdrijf zal plegen. Hij lijdt aan een ziekelijke stoornis die wordt verergerd door drugsgebruik. Eerdere behandelpogingen, zowel vrijwillig als onvrijwillig, hebben niet geholpen. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom krijgt de man, naast de gevangenisstraf van één jaar, TBS met dwangverpleging opgelegd.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...