Tips voor veilig werken op hoogte [ADV]

Date:

Deel bericht:

Werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee, jaarlijks raken verschillende klussers en werknemers van bedrijven gewond doordat zij tijdens dakwerkzaamheden gewond raken door een val van hoogte. Onder andere het stormseizoen is weer onderweg en hieronder geven we enkele tips om zo veilig mogelijk te kunnen werken.

Dakrandbeveiliging
Wanneer er op het dak gewerkt wordt is het belangrijk om te kijken of je dakrandbeveiliging kunt toepassen. Vooral voor grote bedrijven welke een plat dak hebben is het raadzaam om permanente dakrandbeveiliging te plaatsen. Dit is een soort hekwerk die rondom het pand wordt geplaatst waardoor er ten alle tijden veilig gewerkt kan worden.

- Advertisement -

Controleer ondergrond en blijf gefocused
Gebruik je een ladder of een steiger, controleer dan altijd of de ondergrond hier hard genoeg voor is. Het komt regelmatig voor dat een trapleer of een rolsteiger wegzakt of wegglijd en hierdoor omvalt met alle gevolgen van dien. Ga je het dak zelf op, controleer dan of er geen zwakke delen onder de dakpannen zitten. Zo voorkom je onnodige schade wanneer het dak zou verzakken bij belasting.

Je zou er bijna niet over nadenken dat het gebeurd, maar een groot deel van de ongelukken ontstaan doordat men achteruit loopt. Ga je bewegen op het dak kijk dan altijd waar je zelf naartoe wilt gaan, zo voorkom je dat je zomaar op een dakraam stapt, of erachter komt dat de dakrand toch iets korter was dan je in eerste instantie had gedacht.

Zorg ervoor dat storende factoren niet aanwezig zijn, leg bijvoorbeeld een mobiele telefoon niet in de buurt of stop hem op stil in je broekzak. Krijg je toch een belletje zoek een veilig plek op en neem daarna het telefoontje pas aan.

Speciaal werktuig
Werk je aan en schuin dak, probeer dan met een speciaal harnas te werken. Dit harnas maak je vast een een vast deel van het dak. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vastbinden aan de schoorsteen van steen, hierdoor ben je beveiligd als je toch van het dak glijd.

Hoogwerkers
Wil je veiliger werken en heb je de ruimte voor een hoogwerker, maak hier dan gebruik van. Zo hoef je het dak niet te beveiligen en werk je zelf veilig vanuit het bakje.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...