Hoe gaat een schoorsteenveger te werk

Date:

Deel bericht:

Wanneer heeft u uw schoorsteen voor het laatst geveegd? Is het weer de hoogste tijd voor de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt. Of herinnert u zich eigenlijk niet meer wanneer u dit voor het laatst gedaan hebt? Het is belangrijk dat u uw schoorsteen regelmatig veegt, en dat u dat laat doen door een ervaren schoorsteenveger. Want bijna 50% van alle branden in Nederland zijn schoorsteenbranden, en 40% daarvan wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Zorg ervoor dat u veilig kunt wonen, maak uw schoorsteen op tijd schoon. De meeste mensen kiezen ervoor om deze klus uit te besteden aan een ervaren schoorsteenveger. Maar wat doet hij eigenlijk en hoe gaat hij te werk?

Hoe gaat een ervaren schoorsteenveger te werk?

- Advertisement -

Vraagt u zich af hoe een ervaren schoorsteenveger te werk gaat? Er zijn twee manieren van werken bij het vegen van schoorstenen.  Een schoorsteenveger kan ervoor kiezen om van boven naar beneden of van beneden naar boven te werken. Dit hangt af van het soort dak en de schoorsteen zelf. Als u een steil schuin dak hebt, is het veiliger voor een ervaren schoorsteenveger om van binnenuit te vegen. Maar er moet in de buurt van uw open haard of kachel voldoende ruimte zijn om naar boven te vegen. Daarom zal een ervaren schoorsteenveger altijd bij u langskomen voor een eerste inspectie, voordat hij met het werk begint.

Van binnenuit naar boven werken

Soms kan het beter zijn om de schoorsteen van onderen te vegen. Een ervaren schoorsteenveger doet dit met een stok en een borstel. Door telkens een nieuw deel toe te voegen, kan de stok steeds verder worden uitgeschoven. Net zolang tot de bovenkant van het rookkanaal bereikt is, is de stok immers lang genoeg. Het voordeel van deze methode is dat er betrekkelijk weinig roet in de kamer komt.

Vanaf het dak naar beneden vegen

Wanneer een ervaren schoorsteenveger vanaf het dak naar beneden veegt, gebruikt hij een specifieke kogel aan een lang touw. Aan de kogel is een borstel bevestigd die de schoorsteenveger langs de schoorsteenwanden veegt. Op die manier komt het vuil er snel af.

Kies altijd voor een betrouwbare schoorsteenveger

Als u liever niet zelf het dak op gaat, of niet de kennis of het juiste gereedschap hebt om de schoorsteen te vegen, kunt u altijd een schoorsteenveger inhuren. Zorg er wel voor dat u een veilige en betrouwbare schoorsteenveger kiest. Het is ook belangrijk dat hij een ervaren schoorsteenveger is. Dan kunt u er zeker van zijn dat het grondig en goed gedaan wordt.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...