donderdag, december 9, 2021
2.6 C
Rotterdam
donderdag 9 december 2021

Eis van zestien jaar celstraf voor fatale schietpartij bij winkelcentrum Ridderkerk

- advertentie -

Ridderkerk – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zestien jaar celstraf geëist tegen een 27-jarige man uit Breda voor het doodschieten van de 30-jarige Aziz bij een winkelcentrum in Ridderkerk. Een tweede man raakte ernstig gewond.

De schietpartij voltrok zich op 17 oktober. Er zou die dag een drugsdeal plaatsvinden: er moet tachtig gram cocaïne worden overgedragen. Omdat de dealer het niet vertrouwt, stuurt hij de Bredanaar. Een eerdere afspraak met het slachtoffer eindigde namelijk met een ‘ripdeal’, of beroving.

De afspraak in oktober vindt vanwege die geschiedenis plaats in een drukbezocht winkelcentrum. De Bredanaar krijgt naast de coke ook een telefoon mee met een foto, zodat hij kan controleren wie er op komt dagen. Ook neem hij een vuurwapen mee.

Zes schoten
De deal lijkt in eerste instantie zonder problemen te verlopen. Er komt een bekende van het slachtoffer richting de auto lopen en stapt in. De Bredanaar heeft deze man niet eerder gezien, maar vertrouwt het. Toch laat hij voor de overdracht al een wapen zien en zegt dat ‘er geen grappen gemaakt moeten worden.’

Na een kort rondje rijden vindt de overdracht plaats. Dan escaleert de situatie snel. Op camerabeelden is te zien dat de koper van de drugs plotseling uit de auto stapt en in de richting van een gereedstaande Citroën rent. De verdachte stapt ook uit en gaat achter hem aan.

Op dat moment herkent de verdachte de man die bij de Citroen staat van de foto die hij had meegekregen. Als de koper bij Aziz in de auto stapt, trekt de verdachte een vuurwapen en begint te schieten. Uit forensisch onderzoek blijkt dat er in totaal zes kogels zijn afgevuurd op de auto. Aziz wordt in zijn borst geraakt. De andere man loopt twee schampschotverwondingen op aan zijn hoofd. Een derde kogel raakt hem in zijn rug.

Noodweer
De verdachte verklaart na zijn aanhouding dat hij uit noodweer zou hebben gehandeld. Het slachtoffer zou een wapen op hem gericht hebben en hebben geroepen ‘ik ga je schieten!’ Daarom kon hij niet anders dan ook zijn pistool te pakken en de trekker overhalen.

Politieonderzoek geeft aan dat dit niet klopt. Zo is er geen wapen aangetroffen bij het slachtoffer en gezien zijn verwondingen is het weinig aannemelijk dat het wapen snel is weggemaakt. Ook geluidsopnamen van beveiligingscamera’s geven een ander beeld dan verdachte schetst. Het slachtoffer roept duidelijk hoorbaar tegen de verdachte ‘dat hij toch niet zal schieten.’ Kort daarna klinken zes schoten.

Niet anders dan lange gevangenisstraf
“Doodslag is één van de ernstigste misdrijven en het moge duidelijk zijn dat er op deze feiten niet anders gereageerd kan worden dan met een lange gevangenisstraf”, aldus de officier van justitie ter zitting.

“Ik houd er in strafverhogende zin rekening mee dat de feiten op klaarlichte dag hebben plaatsgevonden, op een drukke parkeerplaats met veel winkelend publiek. Er liepen ouders met kinderen die de schietpartij van dichtbij hebben meegemaakt. Het moge duidelijk zijn dat dit soort feiten een enorme impact hebben in de wijk waar ze hebben plaatsgevonden en ook breder in de samenleving gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaken.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,114VolgersVolg
- advertentie -