woensdag, januari 26, 2022
3.1 C
Rotterdam
woensdag 26 januari 2022

Toch streep door Haagse vreugdevuren: “Voor alle partijen grote tegenvaller”

- advertentie -

Den Haag – Donderdag 2 december is gebleken dat de vreugdevuren in Den Haag toch geen doorgang kunnen vinden. Er was dit jaar goede hoop dat het door kon gaan, maar de coronamaatregelen lieten het weer niet toe.

Deze week nog deed de Haagse burgervader Jan van Zanen een laatste poging om de traditionele vuren te redden, door de landelijke politiek op te roepen een uitzondering op de coronamaatregelen toe te staan gedurende de jaarwisseling. Dit bleek zonder succes.

Vandaag besloot de burgemeester dan toch om definitief de vreugdevuren niet door te laten gaan. ‘De coronamaatregelen die de Rijksoverheid oplegt, bieden nu te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten’, zo valt te lezen in het gemeentebericht.

Grote tegenvaller
Voor de gemeente was duidelijkheid voor de organisatoren van de vreugdevuren het speerpunt. Verder laat de gemeente weten dat het kabinet niet eerder dan 14 december eventuele versoepelingen of (lokale) mogelijkheden bekend zal maken. ‘Dat is te laat om nog verantwoord en veilig een vreugdevuur te kunnen organiseren. Daarnaast levert het voor organisatoren te veel onzekerheid en onaanvaardbare financiële risico’s op.’

Van Zanen is teleurgesteld: “Voor alle partijen is dit een grote tegenvaller. Er is vanaf januari tot vandaag met vereende krachten gewerkt aan het verantwoord realiseren van de nieuwe vorm van deze Haagse traditie. We hadden toen nooit gedacht dat het coronavirus voor de tweede keer het vreugdevuur zou dwarsbomen.”

Onderzoek naar haalbare alternatieven
Eerder riep de burgemeester het kabinet op om ruimte te geven voor evenementen en horeca-activiteiten tijdens de jaarwisseling. Inmiddels hebben andere steden al hun oud en nieuwactiviteiten afgeblazen. Daarmee is de kans op een onbeheersbare toestroom van publiek vanuit de regio naar de Haagse vuren te groot, aldus de gemeente: ‘Omdat de vreugdevuren een eerlijke kans verdienen, is dat een onaanvaardbaar risico. Om dezelfde reden gaat de vuurwerkshow bij de Hofvijver ook niet door.’

Wel pleit de burgemeester van Den Haag nog steeds voor ruimte voor de horeca tijdens oud en nieuw. ‘Dat is een bewezen effectieve aanpak in het belang van de openbare orde. Hij is daarover in veelvuldig contact met kabinet, collega’s binnen de veiligheidsregio’s en het veiligheidsberaad.’

De gemeente zegt alles op alles te zetten om verantwoorde alternatieven te organiseren. Alle opties, het zij binnen de coronamaatregelen, worden daarvoor bekeken.

Oproep rust te bewaren
Na de bijna-ramp met de vonkenregen op Scheveningen stelde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) dat vreugdevuren alleen nog plaats konden vinden met een evenementenvergunning. Het traject voor vergunningverlening is volgens planning verlopen en alle seinen stonden op groen. De evenementenvergunningen werden half oktober aan de bouwers van de vier vuren verleend.

Burgemeester en bouwers begrijpen dat dit voor inwoners van Laak, Escamp, Duindorp en Scheveningen wederom een domper is. De burgemeester roept om om de rust te bewaren, zowel voor als tijdens de jaarwisseling.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,124VolgersVolg
- advertentie -