Wegwerpbekers: dit gaat er veranderen vanaf 2022

De laatste jaren is er veel aandacht voor het klimaat. Over de hele wereld worden talloze maatregelen genomen om onze omgeving leefbaar te houden. Een van de belangrijkste doelen is het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval. Met name plastic is erg schadelijk voor de natuur. Alleen in Nederland gebruiken we dagelijks 19 miljoen wegwerpbekers. Dat is meer dan één beker per persoon. Niet gek dus dat de overheid heeft besloten om hier iets aan te doen.

Zijn er geen milieuvriendelijke wegwerpbekers?

Gelukkig zijn er verschillende soorten koffiebekers. Inmiddels worden verschillende materialen gebruikt, een aantal daarvan zijn veel minder schadelijk voor het milieu. Een positieve ontwikkeling, maar het is nog niet genoeg. Daarom komen er nieuwe regels. Die sluiten aan op de maatregelen die in 2021 van start zijn gegaan. Toen werden onder andere niet herbruikbare plastic rietjes, bestek en borden verboden.

Dit gaat er in 2022 veranderen voor koffiebekers

Inwoners van Nederland zullen de komende jaren aan een toenemend aantal maatregelen moeten voldoen. Gelukkig kiest de overheid ervoor om ze gradueel in te voeren. Hierdoor krijg je de gelegenheid om aan de nieuwe regels te wennen. In feite is 2022 een soort tussenjaar. Maar wel een waarin het verstandig is om alvast voorbereidingen te treffen. Want vanaf 1 januari 2023 gaan direct nieuwe maatregelen van start.

Bedrijven zijn grotendeels verplicht herbruikbare bekers in te zetten

Als werknemers heb je momenteel lang niet altijd de optie om voor een duurzame beker te kiezen. Daar komt vanaf 1 januari 2023 verandering in. Er is namelijk bepaald dat ondernemingen herbruikbare bekers moeten inzetten. Alleen wanneer het door omstandigheden niet mogelijk is om de bekers schoon te maken, is het toegestaan om wegwerpbekers aan te bieden. Maar zelfs dan zijn er strikte voorwaarden om vervuiling te voorkomen.

Het inzamelen van wegwerpbekers vanaf 2023

Het is dus toegestaan om onder specifieke omstandigheden wegwerpbekers aan te bieden. Maar dan dienen bedrijven zich wel aan bepaalde voorwaarden te houden. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om 75% van de uitgegeven bekers weer in te zamelen. Hiermee wordt voorkomen dat ze in de natuur terechtkomen. Dit percentage wordt in 2026 opgeschroefd naar 90%. De nieuwe regels betekenen een behoorlijke omslag voor een groot aantal bedrijven. Maar het is wel noodzakelijk om de hoeveelheid zwerfplastic in de vrije natuur te reduceren.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,283VolgersVolg
- advertentie -