Tips voor het verlagen van de energierekening

Hoewel Zuid-Holland bruist van de productiviteit, komt dit niet altijd de inwoners ten goede. In bijvoorbeeld Rotterdam, waar het gemiddelde besteedbaar inkomen ruim onder het landelijk gemiddelde ligt, zullen relatief veel mensen zich zorgen om hun financiën maken. En dit zal de afgelopen maanden en weken alleen nog maar verergerd zijn. Boodschappen die duurder worden en onder meer stijgende energie- en brandstofprijzen veroorzaken een flinke koopkrachtdaling waarschijnlijk dit jaar. Hieronder vind je diverse tips om de energierekening te verlagen, zoals het veranderen van je gedrag of verduurzamen van je woning (zelfs interessant als mensen er leningen voor moeten aanvragen).

Besparen op energie populair

Eind vorig jaar voerde overheidsplatform Wijzer in geldzaken onderzoek uit naar de financiële voornemens van Nederlanders in 2022. Ook werd ondervraagd welke verwachtingen zij hadden. Het onderzoek ging onder andere in op waarin mensen wilden gaan besparen. Bijna veertig procent gaf aan minder kwijt te willen zijn aan gas en stroom. In het verleden was hier vaak al veel winst te behalen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Nu deze echter momenteel vanwege de fluctuerende prijzen geen vaste contracten aanbieden, is dat lastiger.

Hoe dan? Door het energieverbruik te verminderen en verduurzaming

Besparen op energie zullen mensen dus op een andere manier moeten doen. Hierbij zijn er twee opties. Ten eerste kunnen ze hun energieverbruik verminderen door hun gedrag aan te passen. Denk aan de verwarming wat lager zetten, lampen niet onnodig laten branden en wat korter douchen. Daarnaast zal het veel schelen als ze hun woning verduurzamen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld door hun woning (beter) te laten isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp te laten plaatsen en alleen maar ledverlichting te laten branden.

Lening aanvragen om te verduurzamen steeds interessanter

Verduurzaming van je woning vraagt vaak wel een behoorlijke investering. Heb je hiervoor niet genoeg spaargeld, dan wordt het aanvragen van een lening steeds interessanter hiervoor. Vanwege de stijgende prijzen zal het aantal mensen dat dit jaar een lening aanvragen voor verduurzaming van hun woning dan ook flink toenemen. Een lening aanvragen en afsluiten regel je online gemakkelijk en snel bij Postkrediet bijvoorbeeld. Met de nog steeds relatief lage rente, kun je de investering snel terugverdiend hebben.

Wist je trouwens al dat je onder bepaalde voorwaarden de rente van een persoonlijke lening voor energiebesparende maatregelen thuis fiscaal kunt aftrekken. En dat je vanaf 1 januari 2022 meer subsidie krijgt voor de isolatie van je woning en een warmtepomp?

Je schamen voor het aanvragen van een lening? Onnodig!

Schuldschaamte is een veelvoorkomend begrip in ons land. In de angst om als arm of onverstandig gezien te worden, praten mensen niet graag openlijk over leningen. En dat is onterecht, want investeren in iets waarmee je gaat besparen is nooit slecht. Leningen aanvragen om andere schulden mee te betalen is dat daarentegen wel. Maar kies je ervoor een lening aan te vragen om dit bedrag verstandig te investeren in verduurzaming van je woning? Dan verdient de investering zich vanzelf weer terug, en hoef je je er zeker niet voor te schamen.

Eind vorig jaar al veel financiële zorgen

In het onderzoek van Wijzer in geldzaken gaf vorig jaar al zestig procent aan dat de energieprijzen een flinke negatieve invloed zouden gaan hebben op hun financiële situatie. Driekwart van deze mensen verwachtte bovendien moeilijker rond te kunnen gaan komen hierdoor. De afgelopen weken zijn de prijzen alleen nog maar verder gestegen vanwege de oorlog in Oekraïne. Hoewel de overheid intussen heeft aangekondigd op diverse manieren mensen financieel te ondersteunen als het gaat om de energierekening, is het niet gek te bedenken dat het aantal mensen dat financiële problemen verwacht verder is opgelopen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,281VolgersVolg
- advertentie -