Deze zomer zelf kasten bouwen? Tips voor gebruik van laderails

Laderails, ook wel ladegeleiders genoemd, worden gebruikt om lades soepel te laten bewegen. Ze zorgen ervoor dat een lade soepel in- en uitschuift, hoe zwaar of vol de lade ook mag zijn. Wil je dat de lade niet meer met een klap dicht kan gaan? Dan kan je ook nog kiezen voor een laderails met softclose.

Tips voor het gebruik van laderails

Ben je van plan om je keuken te gaan verbouwen? Of wil je graag een extra lade creëren in een kast? Deze zomer zelf kasten bouwen? Tips voor het gebruik van een laderail vind je in dit artikel!

Wat zijn de afmetingen van de laderails?

Elk type laderails heeft andere afmetingen. En bij het inmeten van een laderails moet je rekening houden met allerlei verschillende afmetingen. De inbouwlengte van het materiaal is bijvoorbeeld de lengte van de laderails op het moment dat deze helemaal is ingeschoven, dit is de diepte die je minimaal nodig hebt in de kast waar je de laderails wilt plaatsen.

De uitschuiflengte is letterlijk de lengte die de laderails uit kan schuiven en dus hoever de lade naar buiten kan komen. Bij een uitschuiflengte heb je 3 optie: deels uittrekbaar, volledig uittrekbaar en over-uittrekbaar.

Let ook op het draagvermogen

Een lade gebruik je om dingen in op te bergen, er komt dus gewicht in. Om vervelende situaties te voorkomen is het belangrijk om te kijken wat het draagvermogen is van een laderails.

Let op; het gewicht wat bij laderails wordt aangegeven is niet het gewicht per stuk, dit gewicht is per set. Het heeft ook geen nut om twee laderails boven elkaar te plaatsen, hiervan wordt het draagvermogen niet groter.

Gebruik je een rolgeleider of kogelgeleider?

Een rolgeleider is een laderails met wieltjes (rolletjes) die in de rails heen en weer rollen. Het voordeel van een rolgeleider is dat deze makkelijker te demonteren is, waardoor je de laderails beter kan schoon houden.

Een kogelgeleider heeft een kogellager, die zorgt ervoor dat de laderails soepel in en uit kan schuiven.

Is je kast niet helemaal recht? Een rolgeleider kan dit verschil makkelijker opvangen waardoor de lade soepel blijft lopen. Ben je van plan om een laderails te monteren in je bus of camper, waar dus alles in hobbelt tijdens het rijden over drempels? Kies dan voor een kogelgeleider, doordat deze ook verticaal zijn gefixeerd kan de lade niet gaan stuiteren. Wanneer het zou kunnen voor een gevaarlijke verkeerssituatie, zou je een bekeuring kunnen riskeren.

Het plat monteren van ladegeleiders

Alleen kogelgeleiders kun je plat, horizontaal, monteren. Het nadeel van deze soort ladegeleiders is dat het draagvermogen wordt gehalveerd en dat de doorbuiging een stuk groter zal zijn.

De bodem- en zijmontage van ladegeleiders is ook een mogelijkheid

Naast de standaard rechtopstaande manier van montage bestaat er ook bodem- en zijmontage. Zijmontage is heel vanzelfsprekend, de laderails wordt aan de zijkant van een lade gemonteerd. Bij bodemmontage zit er een hoeklijn vast aan de laderails, de lade schroef je vast aan de onderkant van deze hoeklijn.

Doorbuiging, nog een bepalende factor

Het klinkt een beetje spannend en alsof het niet de bedoeling is, maar ieder laderails heeft te maken met doorbuiging. Normaal gesproken is dit ongeveer 1% van de inbouwlengte. Hou er rekening mee bij het plat monteren van een laderails, dan is de doorbuiging veel groter.

Wat zijn de afkortingen bij ladegeleiders?

Bij laderails kunnen verschillende soorten afkortingen worden aangegeven. Als je nieuw bent in de wereld van ladegeleiders is het fijn om te weten wat deze afkortingen betekenen. De afkorting ECD betekent Easy Close Device, het is een geïntegreerde softclose voor laderails. Bij een ander merk kan je werk de afkorting SC tegenkomen, dit is ook een afkorting voor softclose. Het heeft dus beide dezelfde werking.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,269VolgersVolg
- advertentie -