Waar worden transformatoren in gebruikt en kun je ze zelf vervangen?

Date:

Deel bericht:

Transformatoren kom je vrijwel overal tegen. Je komt letterlijk bij binnenkomst van je woning al een trafo tegen. Want het energienet heeft een voltage van zo’n 50.000 Volt, terwijl uit je stopcontact toch echt maar 230 V komt! Waarbij je koelkast of wasmachine prima die 230 V kan verwerken, willen apparaten zoals je mobiele telefoon, draadloze oordopjes of headset, je camera, je elektrische fiets, je laptop en nog veel meer apparaten een andere spanning.

Ook hier worden weer transformatoren voor gebruikt, bijvoorbeeld om 230 V om te zetten naar 12 V. Bekijk hier transformatoren: https://www.tme.eu/nl/katalog/transformatoren-en-kernen_100440/

- Advertisement -

De werking van een transformator uitgelegd

Praktisch uitgelegd steek je aan de ene kant de stekker in het stopcontact en aan de andere kant komt er vervolgens 12 V of een andere omgezette spanning uit. Maar hoe werkt dat precies? Naast nog meer elektrotechnische componenten zitten in een transformator twee spoelen, de ene heeft meer omwindingen dan de andere. Als het aantal windingen van de secundaire spoel kleiner is dan van de primaire spoel, dan daalt de spanning. De stroomsterkte stijgt, maar de spanning daalt daardoor. Andersom kan ook, dan stijgt de spanning juist.

Transformatoren in elektrische apparaten

Naast de losse oplader zitten transformatoren in elektrische apparaten. Je kan dan het apparaat zo in het stopcontact steken, terwijl binnenin dit apparaat de spanning veranderd wordt. Het kan zijn dat een transformator kapot gaat. Dan is het handig als je weet hoe je deze moet vervangen. Allereerst moet je weten welke transformator je nodig hebt. Je kunt hiervoor het beste eerst kijken bij een specialistische webshop. Daar kun je vervolgens ook advies inwinnen. Kom je er niet uit? Overweeg dan naar een reparateur te gaan. Tegenwoordig worden veel elektrische apparaten weggegooid terwijl er vaak maar één klein componentje kapot is. Zonde, want veel transformatoren kosten slechts enkele tientjes. Bovendien is het beter voor het milieu om elektrische apparaten te repareren. Zo hoeven er geen nieuwe gemaakt te worden en hoeven de oude niet gerecycled te worden of komen ze op een vuilnisbelt terecht.

Transformator bestellen

Voor het bestellen van transformatoren en andere elektrische componenten kun je op tme.eu kijken. Deze gespecialiseerde webshop biedt maar liefst 50.000+ artikelen. Naast de transformatoren kun je er terecht voor vrijwel alle elektronische componenten. Als je nog niet bekend bent met elektrotechniek zal het eerst even wennen zijn. Maar met de hulp van medewerkers van de shop zul je snel beter bekend ermee raken.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...

Zakelijk en privé scheiden; do or don’t?

Met de komst van thuiswerken ervaren steeds meer mensen vrijheid binnen hun baan, toch neemt het aantal burn-outs...