Besparen op energie tot in de kleinste details

Date:

Deel bericht:

Energie besparen was al hot item sinds de markt werd vrijgegeven in 2004, maar nu de prijzen dusdanig de pan uitrijzen wordt het echt een uitdaging. Het is vaak een kwestie van een aantal slimme investeringen doen. Dat varieert van de aanschaf van een warmwater pomp tot het plaatsen van dubbel glas of een moderne garagedeur. Ook veel kleinschaligere trucs zijn het noemen waard, want alle beetjes helpen.

Warmwaterpomp: tot wel 70% besparen

Op de website Ubari wordt helder uitgelegd wat een circulatiepomp / cv pomp doet, en hoeveel energiekosten je ermee bespaart. Tot wel 70%! Overigens is een warmwater pomp hetzelde als een cv- of circulatiepomp, dus laat je niet in de war brengen. Voor een vloerverwarming zoek je op die website op de termen vloerverwarming pomp – circulatiepomp vloerverwarming.

- Advertisement -

Dubbel glas en moderne garagedeur

Een sectionaal garagedeur biedt meer ruimte, is inbraakveiliger én isoleert beter. Komt er veel tocht door de garage, dan is dit de oplossing en geniet je van meer voordelen. Een kritische blik op het glaswerk – en dan bedoelen we niet wat er in de keukenkastjes staat – geeft ook inzichten in de mate van mogelijke besparing: dubbel glas is anno nu essentieel.

Infrarood panelen

Soms is het beter om kleinere ruimtes, denk aan een bad- of hobbykamer, op een andere manier te verwarmen. Verdiep je eens in infrarood panelen, deze werken volgens het zonlichtprincipe en geven hetzelfde gevoel. Van het échte zonlicht profiteer je overigens door alle raambekleding wijd open te gooien waar de zon naar binnen komt. Op woonkeukens wordt niet voor niets vaak een glazen dak geplaatst, voor gratis verwarming.

Details in de keuken

De oven ‘voorverwarmen’, wat je vaak in recepten leest, is negen van de tien keer onzin: je lasagne of andere ovenschotel gaart precies hetzelfde als je deze er meteen in zet. Ook loont het de moeite om de kou bijtijds van ingrediënten af te halen: zet ze eerder buiten de koelkast, dat scheelt verwarmen. Ontdooi regelmatig de vriezer en maak ook gebruik van de tip hieronder.

Afzonderlijk schakelbare stekkerdozen

Een afzonderlijk schakelbare stekkerdoos zorgt er in diverse ruimtes voor dat opladers en apparaten niet onnodig stroom blijven pakken. Bij elk stopcontact op deze stekkerdoos zit een apart aan/uit-knopje. Schaf er een aantal aan. Telefoon, boor, we laten de opladers ervan te vaak voor het gemak in zitten.

Ledlampen indraaien

Vervang die oude gloeilampen nu eindelijk eens door led-varianten en breng timers aan op de lichtknoppen. Dan gaan lampen automatisch uit in ruimtes waar je maar kort vertoeft. Dit kan ook met lichtsensoren.

Powerbanks voor telefoon en tablet – of neem een hobby!

Tot slot zouden we willen zeggen: neem een hobby in plaats van urenlang doelloos door je socials te scrollen om te zien dat bijvoorbeeld je buurvrouw een nieuwe jurk heeft gekocht, of dat je neef voor een selfie heeft geposeerd met de linksback van RKC. Allemaal niet bijster interessant, toch? Laat die sociale media lekker zitten en ga wat leuks doen! Wil je je telefoon of tablet opladen voor nuttig gebruik, denk dan aan een powerbank op zonne-energie. Gratis stroom!

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Merkidentiteit als sleutel tot een succesvol bedrijf

De huidige zakenwereld ontwikkelt zich snel en is erg competitief. Daarom is het belangrijk om op te blijven...

De Groene Revolutie: 7 Milieuvoordelen van Infrarood Panelen

In onze zoektocht naar duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen is infrarood verwarming de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit...

Een boormachine voor elke klus

Stel je voor dat je een klus hebt waarbij je iets moet boren, maar je weet niet welke...

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....