Alles wat je moet weten over het afsluiten van een woonverzekering

Gesponsord door InShared

Als je net bent verhuisd, dan is een woonverzekering afsluiten één van de eerste dingen die je moet regelen. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Daarmee verzeker je je woning en de spullen die erin staan, mocht er schade aan één van de twee of beiden ontstaan. Hieronder lees je alles wat je daarover moet weten.

Inboedelverzekering

Als je een inboedelverzekering afsluit, dan zijn al je spullen die niet vastzitten aan je huis maar er wel los in staan verzekerd. Denk aan sieraden, computer of kunst. Als er bijvoorbeeld brand is geweest of er is ingebroken, dan zijn de spullen die verloren zijn gegaan verzekerd. Ook spullen buiten je woning zijn verzekerd. Denk aan dingen in de garage of vakantiewoning. Het afsluiten van een inboedelverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Opstalverzekering

Met het afsluiten van een opstalverzekering, ben je verzekerd voor schade aan de woning. Dit moet wel schade zijn waar je zelf niets tegen had kunnen doen. Langdurig geen onderhoud plegen en dat aankaarten bij de verzekeraar werkt dus niet. Schade door brand, bliksem of een auto die door de voorgevel rijdt, zijn voorbeelden van ongelukken die je zelf niet in de hand had. Overigens valt ook alles wat aan de woning vastzit en niet verwijderd kan worden zonder beschadiging onder de opstalverzekering. Dit kunnen de keuken, badkamer of bijvoorbeeld zonnepanelen zijn. Ook onderdelen van de tuin, zoals vlonder, laadpalen of bestrating vallen hieronder. Verder zijn ook bijgebouwen in een straal van 500 meter verzekerd. Een opstalverzekering kan worden verplicht door de hypotheek.

Woonverzekering

Een woonverzekering is dus een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Soms is het verwarrend wat voor soort schade onder één van de twee valt. Als er bijvoorbeeld schade is aan de vloer, dan ligt het er maar net aan hoe deze is gelegd. Als de vloer losligt en je kunt het nog meenemen, dan valt het onder inboedelverzekering. Maar als het is vastgelijmd aan de fundering, valt het onder opstalverzekering. Hieronder worden voorbeelden gegeven van zaken die in de meeste gevallen door een woonverzekering worden vergoed:

  • Schade door een storm
  • Brand
  • Blikseminslag
  • Inbraak/diefstal
  • Waterschade
  • Schade door luchtverkeer of aanrijding
  • Vandalisme

Er is ook een aantal zaken die een woonverzekering niet vergoed. Bijvoorbeeld schade die opzettelijk is veroorzaakt of schade door slecht onderhoud. Voor een huurwoning hoef je geen volledige woonverzekering af te sluiten, aangezien de eigenaar verantwoordelijk is voor het gebouw. Dit betekent dat een opstalverzekering afsluiten niet hoeft. Een inboedelverzekering moet je voor je eigen losse spullen wel afsluiten.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,253VolgersVolg
- advertentie -