Slaat de oranjegekte binnenkort toe in Nederland?

Het WK in Qatar staat voor de deur, en dat betekent dat de Oranje-gekte weer toeneemt in ons land. Haal je oranje shirt maar weer uit de kast, want het zal niet lang meer duren voordat de eerste wedstrijden gespeeld worden.

Wat is Oranjegekte?

Het is toch iets wat bijna iedere Nederlander kent: het fenomeen waarbij we massaal oranje kleding gaan dragen, onze vlaggen uithangen en ons uitleven tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal. Het is eigenlijk een soort van nationale trots die we tonen, en het is ook altijd erg leuk om mee te maken.

Wikipedia omschrijft Oranjegekte of Oranjekoorts nogal komisch als: “een verschijnsel dat zich voordoet onder delen van de Nederlandse bevolking, voornamelijk bij belangrijke internationale sportwedstrijden waarbij Nederland vertegenwoordigd is en op Koningsdag. Het manifesteert zich onder andere in het dragen van oranje kleding, zoals oranje T-shirts, petjes, sjaals, het oranje verven van het hoofdhaar, en het versieren van muren, kamers, huizen en zelfs straten met oranje versierselen zoals slingers en vlaggen.”

55.000 Oranjefans in de Johan Cruijff Arena

Waar je alvast kan rekenen op een flinke dosis Oranjegekte is in de Johan Cruijff ArenA. Dit stadion is namelijk dé place to be voor oranje koortsige voetbalfans. Daar vindt het officiële fan event van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) plaats.

Dankzij de mega screens die in de Johan Cruijff ArenA worden opgehangen, kunnen alle toeschouwers de wedstrijd zo perfect volgen.

Er is ook entertainment voorzien: voor, na en tijdens de match. 2,5 uur voor de start van een Nederlandse wedstrijd zal je al goed in de oranje stemming kunnen komen met een spetterende muzikale show! Hierbij treden bekende artiesten als Ronnie Flex, Flemming, Typhoon en Emma Heesters op. Een afterparty is er natuurlijk ook! Tenminste, als Nederland wint.

WK in Qatar niet zonder controverse

Normaal gesproken kleurt Nederland oranje in aanloop naar een WK: winkels liggen vol met oranje prullaria, WK-reclames vliegen je om de oren en de reclamefolders van Jumbo, AH kleuren helemaal oranje en in een Kruidvat folder vind je zowat alle spullen die een oranje fan dient te hebben: t-shirts, vlaggen, fluitjes, petjes, noem het maar op.

Nu is het relatief stil en de WK-reclame van Jumbo (die met de bouwvakkers) werd na een storm van kritiek van televisie gehaald.

De slechte mensenrechten (homoseksualiteit is strafbaar in Qatar) en de erbarmelijke omstandigheden waarin arbeidsmigranten stierven tijdens de bouw van de stadions, maakt gastland Qatar en dit WK erg omstreden.

Sommige café uitbaters beslissen dan ook uit protest om het WK niet uit te zenden, en je ziet op sociale media dan ook verschillende mensen aankondigen dat ze geen Oranje zullen dragen, en het WK boos boycotten.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg