Lange gevangenisstraffen en tbs voor gruwelijke moord op Haagse Rinus

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Donderdag 2 februari heeft de Haagse rechtbank twee verdachten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en tbs voor de moord op Rinus. In de nacht van 2 op 3 september 2021 werd de ‘man van de straat’ op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

De 56-jarige Hagenaar werd in de bewuste nacht ernstig toegetakeld aangetroffen in een parkje aan de Lijnbaan. Hoewel de hulpdiensten in groten getale werden gealarmeerd, bleek het al te laat voor het slachtoffer.

- Advertisement -

De twee verdachten wijzen anderen en zelfs elkaar aan als dader, maar zeggen over zichzelf alleen erbij aanwezig te zijn geweest. De gebeurtenissen van die avond zijn zeer gruwelijk geweest en vonden in twee ‘sessies’ plaats.

Ernstig toegetakeld
De man is met een ijzeren staaf ernstig toegetakeld, waaronder tegen zijn hoofd. Nadat ze hem voor het eerst toegetakeld hebben, zijn de twee verdachten vertrokken om iets verderop op een bankje een biertje te drinken.

Als het tweetal na een klein uur terugkeren en bij het slachtoffer kijken, merken ze op dat hij nog niet dood is. Opnieuw takelen ze het slachtoffer gruwelijk toe en verstikken ze hem uiteindelijk. Daarna zijn de twee nog geruime tijd bij het slachtoffer om proberen sporen uit te wissen.

Voorbedachte rade
Het precieze motief blijft onduidelijk. Het staat in ieder geval vast er al vooraf onenigheid is geweest. Uiteindelijk hebben ze Rinus met een telefoontje naar het parkje gelokt, waarna ze hem toetakelden.

De rechtbank acht voorbedachte rade dan ook bewezen. Daarbij is niet te begrijpen dat zij na de ernstige mishandeling zijn vertrokken om te gaan drinken, en ook de tweede keer opnieuw het slachtoffer toetakelden. Er is op geen enkel moment besloten om te stoppen en hulp te halen, terwijl het ziekenhuis zelfs aan de overkant van de straat lag gelegen.

Uitspraak
De rechtbank heeft beide verdachten schuldig bevonden. Zij hebben een gevangenisstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Ook moeten de verdachten de begrafeniskosten vergoeden.

- Advertisement -

Gerelateerd