Nieuwe auto? Dit moet je niet vergeten!

Date:

Deel bericht:

Heb je een andere auto gekocht? Ga hier dan niet direct de weg mee op. Je moet namelijk eerst nog een aantal zaken regelen voordat je daadwerkelijk in de auto mag rijden. Helaas weten veel mensen niet precies wat ze moeten regelen. Het gevolg hiervan is dat je misschien bepaalde dingen vergeet. Dit kan je uiteindelijk een boete opleveren. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom vertellen we je in deze tekst wat je niet moet vergeten te regelen als je een nieuwe auto koopt.

Kenteken overschrijven
Voordat je in een nieuwe auto gaat rijden, moet je eerst het kenteken overschrijven. Deze moet namelijk op jouw naam staan. Heb je de auto bij een autobedrijf gekocht? Dan kan dit bedrijf het kenteken overschrijven. Hiervoor moet je allereerst een machtiging ondertekenen. Dit moet fysiek gebeuren, want het autobedrijf moet je legitimatie controleren. Als dit allemaal geregeld is, kan de overschrijving beginnen. Doordat een autobedrijf gebruik kan maken van een speciale app, kost een kenteken overschrijven niet bijzonder veel tijd.

- Advertisement -

Wanneer de verkoper alle stappen doorlopen heeft, ontvang je het tenaamstellingsverslag inclusief het eerste deel van de tenaamstellingscode. Vervolgens is het wachten tot je het kentekenbewijs en het tweede deel van de code thuis gestuurd krijgt. Dit gebeurt vaak binnen ongeveer vijf werkdagen. Je mag tot veertien dagen na het op naam zetten overigens zonder kentekenbewijs in de auto rijden, waardoor je de auto al wel kunt gebruiken. Let op: dit mag alleen binnen Nederland.

Verzekering afsluiten
Staat het kenteken van de auto inmiddels op jouw naam? Dan ben je er nog niet. In Nederland is het namelijk wettelijk verplicht om een auto verzekering af te sluiten. Zonder zo’n verzekering mag je de weg niet op met het voertuig. Gelukkig is het regelen van een autoverzekering niet bijzonder lastig, want bij vrijwel iedere verzekeraar kun je namelijk online een aanvraag indienen. Hierdoor kun je relatief snel de weg op met je nieuwe auto.

Voordat je een autoverzekering aanvraagt, moet je weten dat er verschillende dekkingen zijn. Je dient minimaal een WA verzekering auto af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade die je aan (spullen van) anderen aanricht. Je kunt ook voor de dekking WA + Beperkt Casco kiezen. Raakt jouw auto beschadigd en is deze schade het gevolg van brand, storm of inbraak? Dan wordt de schade vergoed. De laatste optie is WA + Volledig Casco (allrisk). Met deze dekking ben je ook verzekerd voor schade aan jouw auto door een aanrijding of vandalisme.

Motorijtuigenbelasting betalen
Als je een auto of ander voertuig op je naam hebt staan, betaal je wegenbelasting. Deze belasting staat ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting. Je kunt deze belasting per maand betalen, maar ook per kwartaal. Hoeveel belasting je betaalt, kunnen we je op voorhand niet precies zeggen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het voertuig waarin je rijdt. De Belastingdienst kijkt onder meer naar de brandstof, de emissie en het gewicht van je auto. Zodra het kenteken van de auto op jouw naam staat, ga je motorrijtuigenbelasting betalen. Ben je bang dat je het verschuldigde bedrag vergeet over te maken naar de Belastingdienst? Dan kun je ervoor kiezen om het automatisch af te laten schrijven van je bankrekening.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...