Wat te doen met oude sieraden? Hier 4 opties

Date:

Deel bericht:

Als je regelmatig nieuwe sieraden koopt, heb je inmiddels waarschijnlijk een aardige verzameling opgebouwd. Armbanden, kettingen, ringen, oorbellen en/of horloges die je jaren geleden kocht, draag je hierdoor misschien helemaal niet meer. Daarom besluit je misschien om ze weg te gooien. Toch is dit zonde, want er zijn vaak genoeg andere dingen die je met oude sieraden kunt doen. Om jou te inspireren, zetten we in deze tekst 4 opties op een rijtje.

1. Aanpassen
Heb je bepaalde sieraden jarenlang gedragen? Dan ben je hier inmiddels misschien op uitgekeken. Als dit de reden is waarom je ze niet meer draagt, kun je overwegen om een oud sieraad aan te passen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Overweeg bijvoorbeeld eens om twee oude sieraden samen te voegen. Hang een oude ring bijvoorbeeld eens om een oude ketting en je krijgt een compleet ‘nieuw’ sieraad. Beide sieraden gaan op deze manier nog een ronde mee, waardoor het niet nodig is om nieuwe te kopen. Je bespaart zo geld en bent bovendien duurzaam bezig.

2. Repareren
Wie een sieraad mooi vindt, draagt deze waarschijnlijk veelvuldig. Als je dit jarenlang gedaan hebt, is hij misschien behoorlijk versleten. Zo’n sieraad bestempel je mogelijk als ‘oud’, waardoor je hem niet meer draagt. Zonde, want oude sieraden kunnen in veel gevallen namelijk weer opgelapt worden. Neem een oude ring, ketting of armband bijvoorbeeld eens mee naar de plaatselijke juwelier. Hier kunnen ze het sieraad mogelijk repareren en reinigen. Na zo’n behandeling ziet je favoriete sieraad er vaak weer als nieuwe uit, waardoor je er nog geen afscheid van hoeft te nemen.

- Advertisement -

3. Verkopen
Zit er geen emotionele waarde aan het sieraad? Probeer hem dan eens te verkopen. Vaak kun je een armband, ketting, ring of horloge inleveren voor geld. Hoeveel geld je ervoor krijgt, hangt af van het sieraad. Je kunt het sieraad te koop zetten en kijken hoeveel mensen ervoor willen geven, maar dit is niet de beste keuze. In dat geval verkoop je het sieraad misschien voor veel minder dan de daadwerkelijke waarde. Voordat je een sieraad verkoopt, is het dan ook verstandig om eerst de waarde ervan te achterhalen. Op deze manier weet je hoeveel je er ongeveer voor kunt krijgen.

Op het internet vind je weliswaar manieren om de waarde van een gouden of zilveren sieraad te achterhalen, maar het is niet verstandig om dit zelf te doen. In dat geval zie je mogelijk belangrijke details over het hoofd en bovendien kun je het sieraad beschadigen. Neem je sieraad daarom liever mee naar een wisselkantoor. Professionals nemen het sieraad onder de loep en vertellen je vervolgens hoeveel het (ongeveer) waard is, zodat je weet wat je ervoor kunt vragen. Als het sieraad geld waard blijkt te zijn, kun je hem bovendien vaak direct verkopen.

4. Doorgeven
Als je oude sieraden geërfd hebt van een overleden familielid, hebben ze waarschijnlijk emotionele waarde. In dat geval kunnen wij ons goed voorstellen dat je ze niet wilt verkopen. Overweeg ze daarom door te geven aan je kinderen, zodat ze behouden blijven voor de familie. Heb je zelf geen kinderen? Dan kun je de oude sieraden doorgeven aan andere familieleden. Als er geen familie is aan wie je oude sieraden door kunt geven, kun je eventueel alsnog overwegen om ze te verkopen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....

Hoe kom ik van de eetstoornis orthorexia nervosa af?

Orthorexia nervosa is een relatief nieuwe term in de wereld van eetverslavingen en eetstoornissen, maar een probleem dat...

Parkeren bij Rotterdam Airport vergelijken

Ga je binnenkort met het vliegtuig naar de zon en vertrek je vanaf Rotterdam Airport? Bedenk dan ruim...

Auto verkopen in Gouda? Volg deze tips!

Wil je graag je auto verkopen in Gouda? Dan kun je dit op verschillende manieren doen, maar via...