Taakstraffen voor klimaatactivisten voor oproepen tot blokkade A12

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Zeven activisten van Extinction Rebellion zijn woensdag 2 augustus veroordeeld voor opruiing. Een achtste verdachte werd vrijgesproken. De rechtbank legde taakstraffen op aan de veroordeelden.

De acht activisten die voor moesten komen hadden via social media oproepen gedeeld om mee te doen aan demonstraties op 26 november 2022 en 28 januari 2023, waarbij de A12 (Utrechtsebaan) in Den Haag werd geblokkeerd.

- Advertisement -

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het blokkeren van de weg gevaarlijk en strafbaar en besloot tot na de oproepen tot vervolging over te gaan. De activisten werden verdacht van opruiing. Daarnaast werden twee van de verdachten ook vervolgd voor vernieling, omdat zij teksten op de wand van de tunnelbak zouden hebben gespoten.

Taakstraffen
De rechter gaf het OM gelijk in het standpunt dat de oproepen anderen hebben aangezet tot het plegen van strafbare feiten. Twee van de verdachten kregen daarom een taakstraf van 60 uur opgelegd, terwijl vijf anderen een taakstraf van 30 uur als uitspraak hoorden. Een achtste verdachte kreeg vrijspraak, omdat de mensen in de groep waar de oproep gedeeld werd al van plan waren te gaan.

Twee verdachten werden ook schuldig bevonden aan de vernieling. Zij moeten een schadevergoeding van €9053,22 betalen aan de gemeente Den Haag voor de schoonmaakkosten.

Hoger Beroep
De actiegroep Extinction Rebellion zegt in een reactie dat de rechter met de uitspraak ‘een volgende stap [zet] in het inperken van het demonstratierecht van vreedzame demonstranten’. Ook geeft de groep aan in hoger beroep te gaan en roept mensen gelijk op naar de volgende blokkade te komen op 9 september aanstaande.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Tweehonderd aanhoudingen na derde blokkadedag op A12 in Den Haag

Den Haag - Maandag 11 september hebben actievoerders van Extinction Rebellion voor de derde dag op rij de...

Utrechtsebaan in Den Haag voor tweede dag op rij geblokkeerd

Den Haag - Zondag 10 september hebben klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion voor de tweede dag op rij...

Mogelijke bezetting A12 Den Haag door klimaatactivisten, gemeente doet oproep vooral met fiets of OV te reizen

Den Haag - Zaterdag 9 september zal verkeer in Den Haag vermoedelijk weer te maken krijgen met wegafsluitingen...

Dode na schietpartij op straat Laan van Wateringse Veld Den Haag

Den Haag - Een persoon is maandagavond overleden na een schietpartij op de Laan van Wateringse Veld in...