Taakstraffen voor klimaatactivisten voor oproepen tot blokkade A12

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Zeven activisten van Extinction Rebellion zijn woensdag 2 augustus veroordeeld voor opruiing. Een achtste verdachte werd vrijgesproken. De rechtbank legde taakstraffen op aan de veroordeelden.

De acht activisten die voor moesten komen hadden via social media oproepen gedeeld om mee te doen aan demonstraties op 26 november 2022 en 28 januari 2023, waarbij de A12 (Utrechtsebaan) in Den Haag werd geblokkeerd.

- Advertisement -

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het blokkeren van de weg gevaarlijk en strafbaar en besloot tot na de oproepen tot vervolging over te gaan. De activisten werden verdacht van opruiing. Daarnaast werden twee van de verdachten ook vervolgd voor vernieling, omdat zij teksten op de wand van de tunnelbak zouden hebben gespoten.

Taakstraffen
De rechter gaf het OM gelijk in het standpunt dat de oproepen anderen hebben aangezet tot het plegen van strafbare feiten. Twee van de verdachten kregen daarom een taakstraf van 60 uur opgelegd, terwijl vijf anderen een taakstraf van 30 uur als uitspraak hoorden. Een achtste verdachte kreeg vrijspraak, omdat de mensen in de groep waar de oproep gedeeld werd al van plan waren te gaan.

Twee verdachten werden ook schuldig bevonden aan de vernieling. Zij moeten een schadevergoeding van €9053,22 betalen aan de gemeente Den Haag voor de schoonmaakkosten.

Hoger Beroep
De actiegroep Extinction Rebellion zegt in een reactie dat de rechter met de uitspraak ‘een volgende stap [zet] in het inperken van het demonstratierecht van vreedzame demonstranten’. Ook geeft de groep aan in hoger beroep te gaan en roept mensen gelijk op naar de volgende blokkade te komen op 9 september aanstaande.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politieachtervolging vanuit Den Haag eindigt in Capelle-Schollevaar

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Een politieachtervolging die begon in Den Haag eindigde vannacht op de Burgemeester Schalijlaan...

Politie raakt slaags met demonstranten, ministerie van OCW beklad

Den Haag - Donderdag 6 juni zijn er meermaals confrontaties ontstaan tussen agenten en pro-Palestijnse betogers in Den...

Vier nieuwe verdachten aangehouden voor Eritrese rellen in Den Haag

Den Haag - De Politie heeft vier nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de ongeregeldheden op de...

32- jarige Hagenees zwaargewond na schietpartij Wolphaertsbocht Rotterdam

Rotterdam - Afgelopen nacht rond 03.00 uur vond er een schietpartij plaats op de Wolphaertsbocht in Rotterdam. Een...