Het rendement op zonnepanelen stijgt naar recordhoogte

Date:

Deel bericht:

Zonnepanelen hebben al jaren een goed rendement te bieden. De zonnepanelen kosten zijn niet zo hoog meer en de zonnepanelen zijn zeer betrouwbaar. Toch is er nog veel meer rendement uit te halen. Bovendien zouden de prijzen nog veel lager kunnen. Het is belangrijk om dit in het juiste perspectief te zetten.

De soorten en maten

Er zijn zonnepanelen in allerlei soorten en maten. Een aantal daarvan ken je al. Daarnaast zijn er ook andere opties, die nog niet heel bekend zijn. Zo zijn er tweezijdige zonnepanelen. Daarnaast zijn er verschillende soorten pv-zonnepanelen. De technologie die je in de meeste zonnepanelen terugvindt, is die van kristallijn silicium. Dit is voor 95% van de zonnepanelen het geval. Het rendement hiervan is in de afgelopen 10 jaar al sterk gestegen, tot meer dan 20 procent. Je vindt meer informatie op Zonduurzaam.nl.

- Advertisement -

De nieuwste technologie benutten

Het maximale rendement zal nog verder stijgen naar verwachting. Dit kan tot 26% worden. Dat hangt dan wel af van de ontwikkelingen van verschillende zaken. Het is bijvoorbeeld zo dat de functionele lagen op de silicium te plakken zijn voor een complete cel. Deze lagen zijn ultradun. Daardoor is veel te bereiken. Er wordt veel gewerkt aan deze technologie, onder andere bij TNO.

Werken met dunnefilm zonnecellen

Er is een alternatief voor silicium in de vorm van dunnefilm pv-zonnecellen. Deze zijn flexibel toe te passen. Deze zijn 1 tot 3 micrometer dun. Dat komt doordat hele andere materialen worden gebruikt om zo flexibel te maken. Daardoor is er ook veel meer met verschillende soorten en maten te werken. Dat maakt dat het veel breder en gemakkelijker toe te passen is dan silicium. Daarnaast zien deze panelen er mooier uit. Dit komt door de egale kleur. De technologie maakt het ook mogelijk om ze in allerlei kleuren en vormen aan te leveren. Daarnaast zijn ze ook veel meer betrouwbaar.

Het verhogen van het rendement

De constructies zorgen voor een hogere opbrengst. Daarnaast zijn de systeemkosten voor bijvoorbeeld kabels en draagconstructies ook nog eens een stuk lager. Dit maakt dat de kosten per kilowattuur lager worden. Omdat het rendement ook nog eens steeds beter wordt en de levensduur langer wordt, is te zorgen dat de zonnepanelen ook in de toekomst nog aantrekkelijk zijn om te gebruiken. Dit hangt zelfs al niet meer van de ideale buitenomstandigheden af.

Werken met tweezijdige zonnepanelen

Een manier waarop het rendement te verhogen is, is door met tweezijdige zonnepanelen te werken. Dit wordt al op grote schaal toegepast. Ze leveren een hogere opbrengst van 10 tot 20 procent ten opzichte van enkelzijdige modellen. Dit hangt wel af van de omgeving en de reflectie. De kosten voor productie zijn echter te vergelijken. Daardoor kan je ze bij de juiste toepassing dus tegen lagere kosten benutten. Dit kan dus ook vaak een uitkomst zijn.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Een boormachine voor elke klus

Stel je voor dat je een klus hebt waarbij je iets moet boren, maar je weet niet welke...

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....

Hoe kom ik van de eetstoornis orthorexia nervosa af?

Orthorexia nervosa is een relatief nieuwe term in de wereld van eetverslavingen en eetstoornissen, maar een probleem dat...

Parkeren bij Rotterdam Airport vergelijken

Ga je binnenkort met het vliegtuig naar de zon en vertrek je vanaf Rotterdam Airport? Bedenk dan ruim...