De risico’s van het vak van strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat kiest niet voor het makkelijkste beroep. De jurist krijgt altijd te maken met mensen die worden verdacht van strafbare feiten. Soms zijn die relatief mild maar het kan ook gaan om heftige zaken zoals moord, afpersing of drugshandel. Sinds de moord op de advocaat van een kroongetuige in de zaak tegen topcrimineel Riduan Taghi maken steeds meer advocaten zich zorgen over hun veiligheid. Zo werden er al maatregelen genomen om zelfstandig advocaten niet langer vindbaar te maken in het Handelsregister met hun adres. Maar dan nog loop je als advocaat in een dergelijk proces risico’s als je iemand verdedigt die de nodige vijanden heeft.

Praten met de politie is je doodvonnis

Optreden als kroongetuige, of zelfs maar de indruk wekken dat je ‘met de politie praat’ verklaart je in de onderwereld vogelvrij. Een getuigenbeschermingsprogramma is dan vaak noodzakelijk om je veiligheid te waarborgen. Maar dan nog gaat het niet altijd goed. Zo werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord om hem onder druk te zetten. Het gebeurt vaker dat familie van getuigen het doelwit is van aanslagen om te voorkomen dat een getuige cruciale informatie deelt met justitie. Daarom wordt in Nederland maar zelden gebruikgemaakt van kroongetuigen.

Altijd recht op een advocaat

Advocaten zijn zonder uitzondering van mening dat iedereen recht heeft op een advocaat, hoe ernstig het vergrijp waar hij of zij van wordt verdacht ook is. Dit geldt ook voor het kantoor van De Brouwer advocaten Rotterdam. Zij doen strafrechtzaken ook als duidelijk is dat de verdachte schuldig is. Dat er een veroordeling volgt is dan meestal wel duidelijk, maar ook in dit geval heeft een verdachte recht op juridische bijstand. De advocaat zal altijd proberen om feiten en omstandigheden aan te dragen die tot strafvermindering zouden kunnen leiden. Dit leidt soms tot felle discussies, vooral op sociale media. Daar vinden mensen die op een nieuwsbericht reageren zichzelf een betere rechter en die had dus een veel hogere straf moeten uitdelen. Maar een advocaat, en de rechter eveneens, kijkt naar vergelijkbare zaken en stemt daar de hoogte van de straf op af.

Wie betaalt de strafrechtadvocaat?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt dan zal deze de kosten voor een advocaat ook betalen als het om strafrecht gaat. Vaak geldt dan wel een hogere eigen bijdrage. Strafrecht is immers iets dat je kunt voorkomen door geen strafbaar feit te plegen. Daarnaast zal de advocaat altijd een afweging maken of hij de zaak wel of niet zal aannemen. Als een advocaat dit niet aandurft, bijvoorbeeld vanwege dreiging van welke aard dan ook, dan kan het gebeuren dat je verder moet zoeken naar een kantoor dat je wel wil bijstaan. Als je geen advocaat kunt vinden dan kan dit reden zijn om de behandeling van de zaak uit te stellen tot dit wel is gelukt. Uiteindelijk is er in vrijwel elke zaak een advocaat die de verdediging in een strafzaak op zich wil nemen.
Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg