Wat je moet weten voor je begint in Duitsland

Stel, je zit te denken om de stap te zetten naar Duitsland met je business. Of je nu een recruiter Duitsland bent die nieuwe toppers zoekt voor je team, of een ondernemer die z’n spullen of diensten in Duitsland aan de man wil brengen, je moet wel weten waar je aan begint. In dit artikel loop ik met je door een paar dingen die je echt niet mag missen voordat je de Duitse markt op gaat.

De Duitse markt snappen

Snap de markt daar. Dat betekent meer dan alleen weten wat er hip is. Het gaat ook over hoe ze daar zaken doen, wat ze belangrijk vinden. Duitsers zijn bijvoorbeeld punctueel, houden van duidelijkheid en zijn recht voor z’n raap. Als je hierop voorbereid bent en deze manieren van doen respecteert, kun je al een stuk makkelijker goede zakelijke banden smeden.

Hoe zit het met de regeltjes?

Dan, de wet- en regelgeving. Klinkt misschien saai, maar super belangrijk. Van je bedrijf registreren tot belastingen snappen, het hoort er allemaal bij. Slim om hier iemand voor in de arm te nemen die de ins en outs kent. Die kan je door de regelwirwar heen loodsen en ervoor zorgen dat je alles op een rijtje hebt.

Duitsers hechten waarde aan hun taal

Hoewel veel Duitsers prima Engels spreken, valt het erg in de smaak als jij de moeite neemt om Duits te leren. Het laat zien dat je hun cultuur serieus neemt en echt je best doet om zaken te doen in Duitsland. Dit kan deuren openen die anders misschien dicht blijven en helpt bij het bouwen aan een stevig netwerk.

Ken je markt en maak een plan

Voordat je erin duikt, moet je echt goed de markt onder de loep nemen. Wie zijn je concurrenten? Wat wil je doelgroep eigenlijk? Een goed doordachte strategie die hier antwoord op geeft, kan je kansen op succes flink vergroten. En blijf flexibel, want de markt verandert continu. Kun je snel schakelen, dan sta je al 1-0 voor.

Cultuurverschillen en hoe die het zakendoen beïnvloeden

De manier van zaken doen kan in Duitsland net wat anders zijn dan je gewend bent. Vertrouwen winnen kan wat langer duren, maar als het eenmaal zover is, heb je een partner voor het leven. Wees je bewust van die culturele verschillen in communicatie en zakendoen. Het kan een wereld van verschil maken in hoe succesvol je bent.

Slim netwerken

Een sterk netwerk opbouwen is goud waard. Ga naar beurzen, events, seminars die relevant zijn voor jouw branche. Dit zijn de plekken waar je kunt netwerken en je bedrijf in de spotlight kunt zetten. Onthoud goed, in Duitsland – net als overal – draait zakendoen vaak om de connecties die je hebt.

Als je al deze punten meeneemt, ben je hartstikke goed voorbereid om je zakelijke avontuur in Duitsland te beginnen. Vergeet niet, succes komt niet overnacht. Het vraagt tijd, geduld en een berg inzet. Maar met de juiste voorbereiding en mindset, kan je stap naar Duitsland ontzettend lonend zijn. Wie weet word je straks wel de nieuwe directeur Duitsland die zijn bedrijf naar nieuwe hoogtes tilt.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg