Leerzaam voor scholen en bedrijven: de wonderlijke wereld van VR games

Een VR bril huren is een uitgelezen mogelijkheid voor kinderen en volwassenen die op zoek zijn naar onontgonnen gebied met wat leven in de brouwerij. Het is, hoewel de verhuur van VR brillen al een tijdje mogelijk is, elke keer weer een wonderlijke ervaring als je je niet alleen door deze bril in een totaal vervreemdende wereld beweegt, maar hier ook allerlei opdrachten moet uitvoeren. Een rage die niet snel verveelt. En die bovendien steeds meer gewild is in het onderwijs en bedrijfsleven. Er moet immers samengewerkt worden in veel VR games, en dat komt natuurlijk in alle bevolkingslagen en branches van pas.

VR verhuur en meer mogelijkheden

Een game waarin je zelf lijfelijk aanwezig bent, terwijl het allemaal toch echt virtueel is, is voor menigeen vele malen interessanter dan een normaal computerspel. Er zijn bedrijven die op deze trend inspelen en de verhuur van VR aanbieden, ook omdat de benodigde materialen niet voor iedereen te betalen zijn. En in een enkel geval, zoals bij WePlay United, gaat het allemaal wel even verder dan alleen de VR verhuur. Dan is het de complete VR ervaring die van A tot Z verzorgd wordt door een event manager. Deze is er tevens voor de technische ondersteuning. Ook worden door deze verhuurder workshops aangeboden, om nader kennis te maken met het fenomeen.

Ook voor scholen en bedrijven inzetbaar

Toen VR eenmaal gebruikelijk werd, bleken de mogelijkheden onbeperkt. En VR gamen wordt tegenwoordig zelfs ingezet als activiteitenprogramma op scholen, of door ondernemers om een bedrijfsuitje meerwaarde te geven. De wauw-ervaring trekt menig twijfelaar over de streep: één blik door zo’n VR bril en ze zijn verkocht. Drie redenen om voor VR als leerzaam entertainment te kiezen: allereerst de unieke ervaring met de eindeloze innovatie in deze wereld. De tweede is geldbesparing: een eenmaal ontwikkelde virtuele wereld zoals de Victoriaanse tijd of juist een meer futuristische ambiance behoeft weinig bijkomende kosten. Als belangrijke derde is daar de teambuilding die scholen en bedrijven interessant vinden. In bepaalde VR games moeten deelnemers in teamverband puzzels oplossen, strategieën bedenken en vooral sámenwerken.

VR Games die communicatie en samenwerking bevorderen

Enkele voorbeelden? The Experiment is een game waarin samen raadsels ontward moeten worden door een team dat virtueel opgesloten zit in een mysterieuze dan wel dubieuze onderzoeksfaciliteit. Dit spel daagt het coördinatie- en communicatievermogen uit. Keep Talking and Nobody Explodes draait om het ontmantelen van een bom op aanwijzing van andere teamleden. En Among US is een soort VR-versie van tv-programma’s zoals Wie is de Mol? of De Verraders: op een ruimteschip neem je de rol aan van welwillend bemanningslid dat de bedrieger aan boord ontmaskert. Of ben je zelf de boef?

Bewezen middel

VR wordt om al die redenen alleen maar meer ingezet als leer- en motivatiemiddel. Er zijn natuurlijk nog steeds mensen die het niet interesseert, en dat mag. Zo heeft ex-schaatser en trendwatcher Ben van der Burg enkele malen een poging gedaan om de oudere tafelheren van Vandaag Inside te overtuigen. Dat lukte niet, maar dat kan ook komen doordat hij nog niet helemaal wist hoe een en ander werkte. Daar zijn, zoals hierboven al vermeld, instructeurs voor. Maar dat VR geschikt is om teamgeest te kweken in elke soort organisatie of instelling, is bewezen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg