Telkens verstopte leidingen? Zo los je het op

Heb jij ook regelmatig gedoe met verstopte leidingen in huis? Niet alleen super irritant, maar het kan ook nog eens flinke schade aan je woning veroorzaken. Gelukkig zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen om dit probleem te voorkomen én op te lossen. Hier krijg je handige tips en adviezen om die verstopte leidingen voor eens en altijd de baas te worden.

Wat zorgt voor verstopte leidingen?

Voordat je de boel gaat fixen, is het handig om te weten waarom je leidingen steeds verstoppen. Meestal is het een ophoping van vuil, vet en haren die de leidingen blokkeren. Daardoor kan het water niet meer goed weglopen. Dingen die eigenlijk niet in het riool horen, zoals maandverband, tampons, vochtige doekjes of etensresten, kunnen ook voor problemen zorgen. En dan heb je nog boomwortels die je leidingen kunnen beschadigen en verstoppen. Als je vaak last hebt van verstopte leidingen, is het slim om een specialist in te schakelen die kan uitzoeken wat er precies aan de hand is en het probleem kan verhelpen.

Hoe voorkom je verstopte leidingen?

Wil je verstopte leidingen voorkomen? Met een paar slimme trucjes kom je al een heel eind. Gooi geen vet en etensresten door de gootsteen of het toilet. Vet stolt en blijft aan de binnenkant van de leidingen plakken, waardoor het riool verstopt raakt. Gebruik in plaats daarvan een vetopvangbakje in de gootsteen en gooi etensresten gewoon in de prullenbak. Reinig je afvoer en wc regelmatig met een ontstoppingsmiddel of een mix van baking soda en azijn. Dit helpt om vuil en haren weg te halen en de leidingen schoon te houden. Laat ook af en toe een loodgieter langskomen om je leidingen te checken en schoon te maken. Zo kun je problemen opsporen en voorkomen voordat ze uit de hand lopen.

Wat te doen bij een verstopte leiding?

Is je leiding toch verstopt geraakt? Geen paniek. Met deze tips krijg je de boel weer aan de praat. Wanneer je wc verstopt, gebruik je een ontstopper. Zet de ontstopper over de afvoer en maak een paar krachtige duw- en trekbewegingen. Hopelijk stroomt het water dan weer weg. Bij een verstopt riool kun je een speciale rioolontstopper of een reinigingsslang proberen. Die dingen koop je gewoon bij de bouwmarkt en zijn best effectief bij hardnekkige blokkades. Wees wel voorzichtig, zodat je de leidingen niet beschadigt.

Lukt het niet om de verstopping zelf te verhelpen? Dan is het tijd om een professionele loodgieter in te schakelen. Die hebben de juiste apparatuur en kennis om het probleem snel en vakkundig op te lossen. Met deze tips hou je je leidingen vrij en voorkom je ernstige schade aan je huis.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg