vrijdag, juni 25, 2021
11.1 C
Rotterdam
vrijdag 25 juni 2021
AdvertorialJaarlijks 200.000 verwondingen door een bedrijfsongeval, veiligheidskleding en instructies...

Jaarlijks 200.000 verwondingen door een bedrijfsongeval, veiligheidskleding en instructies ontbreken [adv]

-

Jaarlijks 200.000 verwondingen door een bedrijfsongeval, veiligheidskleding en instructies ontbreken [adv]

- Advertisement -
- Advertisement -

De kans op letsel is bij sommige beroepen heel hoog, denk bijvoorbeeld aan stratenmakers of medewerkers in een magazijn welke zware dozen moeten tillen. Jaarlijks lopen ongeveer 200.000 mensen een verwonding op tijdens het werk, van ongeveer 2300 van deze ongevallen is er sprake van blijvend letsel, een ziekenhuisopname, gemiddeld 60 mensen overlijden per jaar. Dit zijn er 1-2 per week.

Nederland kent ruim 7 miljoen werknemers, ongeveer 350.000 bedrijven hebben in ons land meer dan twee werknemers. Nederland kent daarnaast circa 1 miljoen zelfstandigen, ook wel ZZP-ers genoemd. Vooral onder de ZZP-ers is er sprake van letsel wanneer veiligheidsvoorschriften niet goed worden opgevolgd of de ervaring ontbreekt.

Waar gebeuren deze ongelukken en hoe kunnen ze voorkomen worden?
De meeste ongelukken gebeuren met machines, slecht onderhoud en onvoldoende bescherming van het apparaat met bewegende onderdelen, ook letten werknemers niet goed op de veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van deze machines. Hierdoor raken jaarlijks 280 mensen vingers of ledematen kwijt. Verwondingen welke veel voorkomen zijn werken met bijvoorbeeld ovens, maar ook het werken met zaagmachines.

Duizenden mensen raken jaarlijks gewond door vallende objecten, deze objecten zijn vaak onvoldoende vastgemaakt of zijn niet stabiel in magazijn weggezet. De kans bestaat dat deze objecten dan vallen en mensen erdoor gewond raken of bekneld komen te zitten. Vooral in magazijnen en op bouwplaatsen gaat dit nog wel eens mis.

Op drie staat de val van een ladder of een trap. Ladders worden vaak verkeerd geplaatst of te snel. Ook gebeuren er ongelukken waarbij de ladder omver wordt gestoten of gereden wanneer er iemand aan het werk is. Een val van hoogte kan levensbedreigend zijn, een val van 2,5 meter of hoger kan al dodelijk zijn wanneer men ongelukkig op de grond komt.

Op vier staat de aanrijding met een voertuig, of een ongeval met een bedrijfsvoertuig. Denk daarbij aan heftrucks, vrachtwagens (verkeersongelukken niet meegerekend) en treinen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen vaak gezien als onnodig
Werknemers welke bijvoorbeeld geen veiligheidsschoenen dragen of een helm lopen hierdoor het risico gewond te raken wanneer de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen niet goed worden ingezet. Ook de controle van de bedrijven zelf laat hier vaak te wensen toe.

Werkgevers geven vaak de focus op andere bedrijfsdoelstellingen. Er wordt dan minder gedacht aan veiligheid. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een veiligheidsvoorschriften binnen de branche, het advies is om hier een externe partij in te betrekken. Zo weet u als werkgever dat het personeel bij de arbeidsverrichtingen goed zijn beschermd.

Wilt u meer weten kijken op de website van het RIVM www.lerenvoorveiligheid.nl

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

Klaar-overs Jacobus Koelemanschool krijgen diploma

Krimpen aan den IJssel - Zeven kinderen van de Jacobus Koelemanschool kunnen voortaan hun klasgenootjes met hun ouders veilig...

421 leerlingen doen fietsverkeersexamen in Krimpen aan den IJssel

Donderdagmorgen waren de fietsverkeersexamens voor de basisschool scholieren van de groepen 7 en 8  uit Krimpen aan den IJssel....

Vrouw bezeert been in natuurgebied Zuidoordsedijk Zuidland

Zuidland - Een vrouw is vanmiddag rond vijf uur gewond geraakt nadat zij zich in het natuurgebied de Beningerslikken...

Voorwaardelijke celstraf voor dodelijk ongeval Jacques Dutilhweg Rotterdam

Rotterdam - De rechter van de Rechtbank in Rotterdam heeft de 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bruinisse veroordeeld tot 3 maanden...
- Advertisement -

Man overvalt Etos Markthal Rotterdam

Rotterdam - Een man heeft donderdag tegen het einde van de middag de Etos in de Markthal overvallen. De...

Drie jaar cel geëist voor medeplegen schietincident bij ruzie in Boskoop

Boskoop - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar celstraf geëist tegen een 21-jarige Boskoper en een 21-jarige Leiderdorper...

Must read

Medische noodsituatie in woning Boompjes Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 17 november rond 22.45 uur...

Gewonden na auto tegen boom door ongeval op A20 Nieuwerkerk aan den Ijssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - Woensdagavond rond 23.45 uur...