De privédetective als private speurneus voor personen en bedrijven

Date:

Deel bericht:

De man in regenjas die in de auto wacht op het juiste moment om foto’s te maken om ontrouw aan te tonen. In andere landen al lang een veelgebruikte methode om bewijsmateriaal te verkrijgen bij echtscheidingen bijvoorbeeld. In het nuchtere Nederland is het inschakelen van een detective nog enigszins ongewoon.

Van echtscheiding tot fraude
Het zijn meestal oud dienders die als zelfstandig ondernemer het speurwerk in opdracht uitvoeren. Het gaat veelal om civielrechtelijke kwesties zoals alimentatieverplichtingen, boedelscheiding kwesties, maar ook voogdij van kinderen. Bedrijven doen ook een beroep op de diensten. Veel zaken betreffen schending van octrooirecht of diefstal van bedrijfsmiddelen, onterecht ziekteverzuim en fraude. Denk ook aan spionage van werknemers die gevoelige en gewilde informatie tegen betaling aan derden leveren.

- Advertisement -

Beroep vereist vergunning
Het beroep van privédetective is een beschermd beroep. De regels en bevoegdheden worden geregeld in bepaalde wetten en de Minister van Justitie geeft een vergunning af. Privédetectives zijn ook verplicht te handelen volgens een vastgestelde privacy gedragscode. De recherchepas wordt pas verstrekt na een nauwkeurig antecedenten onderzoek.

Kosten en baten
Bij een privé detective inhuren wordt natuurlijk een afweging gemaakt van de kosten. De verkregen bewijslast moet een opbrengst hebben. De kosten zijn veelal per uur en zijn afhankelijk van het soort onderzoek. Een minimum tarief van 60 euro tot maximaal 120 euro per uur is gangbaar. In veelvoorkomende situaties kan een detective een schatting geven van de totale kosten van een zaak.

Bevoegdheden
De bevoegdheden van een detective zijn niet anders dan van een burger. Hij of zij zal zich moeten houden aan de privacyregels en mogelijk bewijs op een rechtmatige manier vergaren. De meeste onderzoeken betreffen vooral onderzoek en het observeren van bepaalde personen. Het bedrijfsleven maakt dikwijls gebruik van detectivebureaus. Bij strafbare feiten wordt verkregen bewijs overhandigt aan justitie.


Let op : Dit artikel is niet geschreven door de redactie van Nieuws op Beeld. Dit betreft een betaalde productplaatsing.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Merkidentiteit als sleutel tot een succesvol bedrijf

De huidige zakenwereld ontwikkelt zich snel en is erg competitief. Daarom is het belangrijk om op te blijven...

De Groene Revolutie: 7 Milieuvoordelen van Infrarood Panelen

In onze zoektocht naar duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen is infrarood verwarming de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit...

Een boormachine voor elke klus

Stel je voor dat je een klus hebt waarbij je iets moet boren, maar je weet niet welke...

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....