zaterdag, april 17, 2021
4.6 C
Rotterdam
zaterdag 17 april 2021
Advertorial De privédetective als private speurneus voor personen en bedrijven

De privédetective als private speurneus voor personen en bedrijven

-

De privédetective als private speurneus voor personen en bedrijven

- Advertisement -
- Advertisement -

De man in regenjas die in de auto wacht op het juiste moment om foto’s te maken om ontrouw aan te tonen. In andere landen al lang een veelgebruikte methode om bewijsmateriaal te verkrijgen bij echtscheidingen bijvoorbeeld. In het nuchtere Nederland is het inschakelen van een detective nog enigszins ongewoon.

Van echtscheiding tot fraude
Het zijn meestal oud dienders die als zelfstandig ondernemer het speurwerk in opdracht uitvoeren. Het gaat veelal om civielrechtelijke kwesties zoals alimentatieverplichtingen, boedelscheiding kwesties, maar ook voogdij van kinderen. Bedrijven doen ook een beroep op de diensten. Veel zaken betreffen schending van octrooirecht of diefstal van bedrijfsmiddelen, onterecht ziekteverzuim en fraude. Denk ook aan spionage van werknemers die gevoelige en gewilde informatie tegen betaling aan derden leveren.

Beroep vereist vergunning
Het beroep van privédetective is een beschermd beroep. De regels en bevoegdheden worden geregeld in bepaalde wetten en de Minister van Justitie geeft een vergunning af. Privédetectives zijn ook verplicht te handelen volgens een vastgestelde privacy gedragscode. De recherchepas wordt pas verstrekt na een nauwkeurig antecedenten onderzoek.

Kosten en baten
Bij een privé detective inhuren wordt natuurlijk een afweging gemaakt van de kosten. De verkregen bewijslast moet een opbrengst hebben. De kosten zijn veelal per uur en zijn afhankelijk van het soort onderzoek. Een minimum tarief van 60 euro tot maximaal 120 euro per uur is gangbaar. In veelvoorkomende situaties kan een detective een schatting geven van de totale kosten van een zaak.

Bevoegdheden
De bevoegdheden van een detective zijn niet anders dan van een burger. Hij of zij zal zich moeten houden aan de privacyregels en mogelijk bewijs op een rechtmatige manier vergaren. De meeste onderzoeken betreffen vooral onderzoek en het observeren van bepaalde personen. Het bedrijfsleven maakt dikwijls gebruik van detectivebureaus. Bij strafbare feiten wordt verkregen bewijs overhandigt aan justitie.


Let op : Dit artikel is niet geschreven door de redactie van Nieuws op Beeld. Dit betreft een betaalde productplaatsing.

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

143 bekeuringen bij grootschalige politieactie Rotterdam Ommoord op slot

Rotterdam - Bij een grootschalige verkeerscontrole in Rotterdam Ommoord zijn vrijdag 143 bekeuringen uitgeschreven. Het betrof een controle gericht...

Jongen (16) zwaargewond na ontploffing Rietgors Barendrecht

Barendrecht - Een 16-jarige jongen is vrijdagmiddag op de Rietgors zwaargewond geraakt toen er in de buurt van zijn...

Overval door middel van babbeltruc Eikenlaan Spijkenisse

Iets na 19:30 uur heeft er in woonzorgcentrum de Serreburgh aan de Eikenlaan in Spijkenisse een woningoverval plaatsgevonden door...

Forse schade na brand in keuken Leeuwerikstraat Bleiswijk

Bleiswijk - In een woning aan de Leeuwerikstraat in Bleiswijk heeft vanmorgen korte tijd brand gewoed. De brand was...
- Advertisement -

7 jaar celstraf voor Vlaardinger die deelnam aan terroristische organisatie in Libië

De Officier van Justitie heeft vanmiddag in de rechtbank van Rotterdam 7 jaar celstraf geëist tegen een 51-jarige man...

Kleine brand in schoorsteen Bermweg Capelle aan den IJssel

Capelle aan den Ijssel -  In een woning aan de Bermweg in Capelle aan den IJssel heeft donderdagmiddag rond...

Must read

Zoon aangehouden voor betrokkenheid dood moeder Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft donderdagmiddag laten weten op maandag...

Brandweer blust smeulende hooibalen Uiterwaardseweg Gouda

Gouda - Maandagmorgen 15 juli rond 10.50 uur...