Wist je dat een BHV-organisatie binnen je bedrijf verplicht is

Bij brand of een andere calamiteit is het van groot belang dat het bedrijf een goede BHV-organisatie heeft ingericht en een veiligheidsplan heeft uitgewerkt. Elke dag gebeuren er op bedrijven honderden ongelukken of er ontstaan branden binnen bedrijven. Het hebben brand- en vluchtveiligheidsmiddelen en een BHV-organisatie kan letterlijk levens redden.

Op dinsdag 29 juni 2021 ontstond er in het Winkelcentrum Alexandrium III in het overdekte gedeelte brand in een restaurant. De brand was ontstaan in een gasleiding en zorgde al snel voor een flinke rookontwikkeling. de BHV-organisatie binnen het gebouw wist binnen korte tijd iedereen veilig naar buiten te brengen. Bij aankomst van de brandweer was er vrijwel niemand meer in het gebouw.

Het hebben van goed opgeleide BHV-ers is verplicht

Elke werkgever is verplicht om een BHV-organisatie op te richten binnen het bedrijf. Bij kleinschalige bedrijven kan dat de werkgever zelf zijn. De werkgever is verplicht om bij calamiteiten in het bedrijf eerste hulp te kunnen verlenen of indien mogelijk . De BHV-ers moeten hiervoor frequent worden bijgeschoold. Er zijn talloze organisatie die deze cursussenen verzorgen. De beste organisaties zijn aangesloten bij het Nederlandse Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Hoeveel BHV-ers je moet opleiden is niet meer in de wet vastgelegd, je moet rekening houden met de grootte van je bedrijf en  Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal BHV’ers moet je rekening houden met de grootte van je organisatie en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarom is het aantal BHV’ers niet wettelijk vastgelegd. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat een bedrijf in de industrie andere eisen heeft als een lokale buurtsuper.

Naast het opleiden van BHV-ers moet je ervoor zorgen dat er binnen het bedrijf voldoende veiligheidsmiddelen aanwezig zijn. Denk daarbij aan de juiste bordjes voor nooduitgangen maar ook verbandtrommels, een speciale voor bij de trappen en bijvoorbeeld een AED voor reanimaties. Deze middelen koop je bijvoorbeeld bij een groothandel brandbeveiliging of een AED verstrekker. Wanneer je een AED wilt aanschaffen is de keuze voor een huur AED wellicht de verstandigste. Deze AED’s worden getest door het verhuurbedrijf en onderhouden.


Dit betrof een gesponsord artikel
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van Nieuws op Beeld.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,255VolgersVolg
- advertentie -