Wist je dat een BHV-organisatie binnen je bedrijf verplicht is

Date:

Deel bericht:

Bij brand of een andere calamiteit is het van groot belang dat het bedrijf een goede BHV-organisatie heeft ingericht en een veiligheidsplan heeft uitgewerkt. Elke dag gebeuren er op bedrijven honderden ongelukken of er ontstaan branden binnen bedrijven. Het hebben brand- en vluchtveiligheidsmiddelen en een BHV-organisatie kan letterlijk levens redden.

Op dinsdag 29 juni 2021 ontstond er in het Winkelcentrum Alexandrium III in het overdekte gedeelte brand in een restaurant. De brand was ontstaan in een gasleiding en zorgde al snel voor een flinke rookontwikkeling. de BHV-organisatie binnen het gebouw wist binnen korte tijd iedereen veilig naar buiten te brengen. Bij aankomst van de brandweer was er vrijwel niemand meer in het gebouw.

- Advertisement -

Het hebben van goed opgeleide BHV-ers is verplicht

Elke werkgever is verplicht om een BHV-organisatie op te richten binnen het bedrijf. Bij kleinschalige bedrijven kan dat de werkgever zelf zijn. De werkgever is verplicht om bij calamiteiten in het bedrijf eerste hulp te kunnen verlenen of indien mogelijk . De BHV-ers moeten hiervoor frequent worden bijgeschoold. Er zijn talloze organisatie die deze cursussenen verzorgen. De beste organisaties zijn aangesloten bij het Nederlandse Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Hoeveel BHV-ers je moet opleiden is niet meer in de wet vastgelegd, je moet rekening houden met de grootte van je bedrijf en  Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal BHV’ers moet je rekening houden met de grootte van je organisatie en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarom is het aantal BHV’ers niet wettelijk vastgelegd. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat een bedrijf in de industrie andere eisen heeft als een lokale buurtsuper.

Naast het opleiden van BHV-ers moet je ervoor zorgen dat er binnen het bedrijf voldoende veiligheidsmiddelen aanwezig zijn. Denk daarbij aan de juiste bordjes voor nooduitgangen maar ook verbandtrommels, een speciale voor bij de trappen en bijvoorbeeld een AED voor reanimaties. Deze middelen koop je bijvoorbeeld bij een groothandel brandbeveiliging of een AED verstrekker. Wanneer je een AED wilt aanschaffen is de keuze voor een huur AED wellicht de verstandigste. Deze AED’s worden getest door het verhuurbedrijf en onderhouden.


Dit betrof een gesponsord artikel
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van Nieuws op Beeld.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...

Zakelijk en privé scheiden; do or don’t?

Met de komst van thuiswerken ervaren steeds meer mensen vrijheid binnen hun baan, toch neemt het aantal burn-outs...