Veilig werken langs de weg

Date:

Deel bericht:

Afzetmateriaal en wegbebakening spelen een belangrijke rol bij veiligheid langs de weg. Maar wat heb je precies nodig om de veiligheid van zowel werknemers als weggebruikers te kunnen waarborgen? Je leest het in dit artikel.

Contact met de wegbeheerder
In de eerste plaats is het van belang dat er bij werkzaamheden langs de weg contact wordt gelegd met de wegbeheerder. Bespreek welke werkzaamheden er plaats gaan vinden en welke risico’s daarbij komen kijken. De wegbeheerder is bovendien verantwoordelijk voor aanvullende veiligheidsmaatregel, zoals het inschakelen van matrixborden.

- Advertisement -

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Tevens is het van groot belang dat werknemers zelf goed zichtbaar en beschermd zijn. Zien en gezien worden is immers de sleutel tot veilig werken. Bij werken langs de openbare weg is het dragen van signalisatiekleding zelfs verplicht. Dit wil zeggen dat de werknemers fluorescerende al dan niet reflecterende beschermjassen dienen te dragen.

Waarschuwingsborden
Weggebruikers waarschuwen voor risico’s langs de weg vindt voornamelijk plaats door middel van waarschuwingsborden. Het gebruik van de juiste veiligheidsborden maakt tekst in veel gevallen zelfs overbodig; de pictogrammen op waarschuwingsborden zijn doorgaans universeel en daardoor in elke taal te ‘lezen’. Bij het plaatsen van de borden is het belangrijk dat deze worden geplaatst op de juiste afstand van de weg, dat ze van het juiste formaat zijn en dat zowel de stickers als de borden voldoen aan de ISO 7010 norm. Lastig om de borden op de juiste locatie te bevestigen of te plaatsen? Een flexpost – een flexibele kunststof verkeerszuil – biedt daarvoor de uitkomst.

Rijstrookverdelers
Om weggebruikers en werknemers op een veilige manier van elkaar te scheiden, kan er gebruik gemaakt worden van rijstrookverdelers. Deze zijn namelijk bij uitstek geschikt voor het tijdelijk afzetten of versmallen van wegen. De rood-witte elementen zijn eenvoudig te plaatsen. Door de rood-witte veiligheidskleuren zijn rijkstrookverdelers bovendien goed zichtbaar.

Retro-reflecterende systemen
Tot slot is het belangrijk dat het werkgebied ook ’s nachts goed zichtbaar is. Met name in de wintermaanden ligt daar het grootste risico. Naast verlichting, zijn retro-reflecterende systemen daarbij essentieel. Je kunt hierbij kiezen uit volledige hekwerken of losse paalsystemen.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Premie autoverzekering in Zuid-Holland stijgt 17%

Inwoners van Zuid-Holland betaalden in het eerste halfjaar van 2023 gemiddeld 17 procent meer voor hun autoverzekering. Dit...

Verloren sleutels of inbraak? Ontdek de sleutel tot gemoedsrust!

Iedereen heeft weleens de paniek gevoeld die ontstaat bij het verlies van sleutels of de schok van een...

Digitale strategieën voor nooddiensten: Instagram inzetten bij crisiscommunicatie

In de snel evoluerende digitale wereld is de rol van online marketingbureaus cruciaal geworden, niet alleen voor bedrijven,...

De top 3 trends in app ontwikkeling voor 2023

In 2023 heeft mobiele appontwikkeling echt interessante dingen meegemaakt. Een grote verandering is het gebruik van 5G-netwerken, die...