Nog guldens liggen? Dit kan je er mee doen

Binnen Nederland konden we tot 2002 betalen met de gulden. Deze munt werd met ingang van dat jaar vervangen door de euro. Veel mensen wisselden direct hun guldens in voor euro’s. Toch kan het zijn dat je thuis nog wat oude guldens tegenkomt. Mogelijk had je er vroeger wat opgeborgen in een doosje en komen deze tijdens het opruimen ineens boven water. Omdat je er niet meer mee kunt betalen, besluit je de munten mogelijk weg te gooien. Dit raden wij jou niet aan, want guldens kunnen jou namelijk nog steeds geld opleveren. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat je kunt doen met de guldens die je nog thuis hebt liggen.

Inwisselen voor euro’s
Heb je nog flink wat guldens aangetroffen tijdens het opruimen? Dan krab jij jezelf mogelijk achter de oren. Als je ze een paar jaar eerder gevonden had, had je ze namelijk nog in kunnen wisselen voor euro’s. Wanneer het om biljetten gaat, kun je deze nog steeds inleveren. De meeste guldenbiljetten zijn namelijk tot 1 januari 2032 in te wisselen voor euro’s bij de Nederlandse Bank (DNB) in Haarlem. Er geldt een vaste wisselkoers voor het inwisselen van guldenbiljetten. Je krijgt 1 euro voor 2,20371 gulden. Je kunt overigens alleen biljetten inleveren die niet te veel beschadigd zijn.

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die tijdens het opruimen een (flink) aantal guldenmunten tegenkomen. Verwacht overigens niet dat je deze ook in kunt wisselen voor euro’s. Alleen briefgeld kan namelijk ingeruild worden voor euro’s. Toch betekent dit niet dat jouw guldenmunten niets waard zijn. Er zijn namelijk munthandelaren die geïnteresseerd zijn in guldens kopen. Zo willen zij bijvoorbeeld maar wat graag zilveren munten kopen. Gooi de muntstukken daarom nooit klakkeloos weg, maar zoek eerst uit of ze nog geld waard zijn.

Guldenmunten verkopen
Ondanks dat je niet meer met guldenmunten kunt betalen, kunnen ze jou wel een leuk geldbedrag opleveren. Je kunt namelijk oude munten verkopen aan een muntenhandelaar. Reken je overigens niet direct rijk als je meerdere zilveren guldens in bezit hebt. Het zilvergehalte kan per munt namelijk sterk verschillen. Zoek daarom eerst uit of jouw munten van echt zilver zijn. Laat de munten hiervoor taxeren door een zilverexpert. Zo’n professional weet precies waar hij op moet letten. Ga je zelf de waarde bepalen? Dan is dit niet het geval. Hierdoor kun je de waarde van jouw guldenmunten verkeerd inschatten. Reden genoeg om ze te laten taxeren door een professional.

Geschikte munthandelaar vinden
Er zijn vandaag de dag behoorlijk wat munthandelaren die geïnteresseerd zijn in guldenmunten. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte partij te vinden. Om het jezelf makkelijker te maken, kijk je hoe de handelaar te werk gaat. Vraagt hij je om jouw guldens op te sturen? Zoek dan verder naar een muntenhandelaar waarbij je langs mag komen voor een taxatie. Zo’n handelaar brengt na de taxatie vaak een bod uit, waardoor je jouw oude guldens direct van de hand kunt doen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg