Investeren in zonnepanelen de moeite waard?

Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier energie opwekken. Klinkt interessant, dus waarom zou je hier niet voor kiezen? Mogelijk houdt de investering in het zonnesysteem je tegen. Toch is het de moeite waard, want het rendement is op termijn hoger dan de investering. We vertellen je hoe dat zit.

Investering versus terugverdientijd

Een zonnesysteem kost je gemiddeld gezien rond de €3.500 tot €5.000. Dat kan wat afwijken als je een grote verbruiker bent of juist een klein huis hebt. Hoe dan ook, als je een zonnesysteem laat aanleggen dat goed aansluit bij jouw verbruik en dak, dan mag je rekenen op een terugverdientijd van zes tot acht jaar. Na die periode haal je enkel voordeel uit de zonnepanelen. Houd daarbij rekening met de almaar stijgende energieprijzen en de kans is groot dat je met zonnepanelen op termijn een gigantisch financieel rendement behaalt. Benieuwd naar een indicatie van de zonnepanelen prijs voor jouw dak? Doe dan de Dakscan van aanbieder Sungevity.

Welke zonnepanelen kiezen

Uiteraard heeft ook de keuze voor bepaalde zonnepanelen invloed op het rendement. Om het maximale voordeel te behalen is het belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste zonnepanelen kiest. Nee, goedkope zonnepanelen zijn zonnepanelen die een rendement behalen dat aansluit bij je verbruik. Daarnaast is het van belang dat de zonnepanelen op een juiste manier gevestigd worden. Hierbij zijn bijvoorbeeld ligging op een bepaalde windstreek en de hellingshoek van het dak van belang. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist. Die kan op basis van jouw huis, verbruik en wensen het beste zonnesysteem met het hoogste rendement aanbevelen.

Groene lening afsluiten

Mocht de eenmalige investering in zonnepanelen voor jou aan de hoge kant zijn, dan is het de moeite waard om een groene lening te overwegen. Deze wordt door tal van aanbieders aangeboden aan gunstige voorwaarden. Het geld is dan bedoeld voor het verduurzamen van het huis. Qua rente kun je denken aan een tarief van 3,5% tot 4%, waarbij je tussentijds af kunt lossen. Een groene lening afsluiten voor zonnepanelen is vaak financieel gezien aantrekkelijker dan aangesloten blijven bij het reguliere energienet.

21% btw terugvragen

Wist je dat je op zonnepanelen 21% btw kunt terugvragen. Deze regeling van de Belastingdienst is ingesteld om duurzaam wonen te stimuleren. Op een compleet zonnepanelen systeem scheelt je dat al snel €1.000. Je vraagt het terug binnen zes maanden na het jaar waarin je investeert in de zonnepanelen. Overigens wordt verwacht dat de btw op zonnepanelen ergens in 2023 voor particulieren helemaal afgeschaft wordt. Eigenlijk zonde om dat geld te laten liggen, zeker als je de volgende reden om te investeren in zonnepanelen leest!

Huis wordt meer waard dan investering zonnesysteem

Jazeker, je leest het goed. Je huis wordt gemiddeld gezien meer waard dan de investering die je in het zonnesysteem moet doen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank. Huizen met zonnepanelen leveren gemiddeld gezien €7.000 meer op bij de verkoop, wat dus wil zeggen dat je theoretisch gezien de investering in het systeem er al uit hebt nadat je de panelen hebt aangelegd. Zonnepanelen worden overigens door de jaren heen steeds beter en wanneer je nu kiest voor zonnepanelen dan mag je ervanuit gaan dat deze zeker 20 tot 25 jaar meegaan, soms zelf langer.

Algemeen verduurzamen

Verduurzamen is een belangrijk aspect in de samenleving. Niet alleen particulieren kiezen voor zonnepanelen, maar ook steeds meer gemeentes voorzien gemeentelijke panden van een systeem. Zo werden ruim 400 zonnepanelen op daken van scholen en gymzalen geplaatst in de gemeente Zwijndrecht. Vanuit de gemeente zijn er bovendien regelmatig subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van de woning, van zonnepanelen tot isolatie. Check zeker even de website van jouw gemeente om te zien of er op dit moment interessante subsidies gelden


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,281VolgersVolg
- advertentie -