Wat is de beste ondergrond voor betonplaten?

Wilt u een terrein voorzien van een harde ondergrond? Dan zijn betonplaten een goede keuze. Veel gekozen soort betonplaten, zijn stelconplaten. Deze betonplaten zijn uitstekende grondplaten, mede door hun gestandaardiseerde afmetingen en gewicht. Doordat de grondplaten een deklaag van graniet of kwarts hebben, zijn ze uitermate sterk. Verder worden stelconplaten voorzien van een hoekrand om het afbrokkelen tegen te gaan. Het meest gebruikte formaat is 2×2 meter, maar u kunt ook kiezen voor 1 en 1,5×2 meter. Erg belangrijk is de ondergrond die u voor uw betonplaten gebruikt.

Waar moet u op letten bij de ondergrond?

De ondergrond waar u uw betonplaten op legt, moet stabiel zijn en voldoende dragend voor uw stelconplaten. Anders zakken de platen in een mum van tijd in en heeft u geen stabiele bestrating meer. Eerst moet u goed bepalen met welke grondsoort u te maken heeft. Is dit een zandgrond of een kleigrond? Dan is dit geen probleem om hierop stelconplaten te leggen. Heeft u te maken met een veengrond? Deze grondsoort is niet zomaar zonder extra versteviging geschikt om betonplaten op te leggen.

Een puinbaan

Een puinbaan is een laag onder de zand- of kleigrond van puin en zorgt voor een extra versteviging. Een puinbaan is niet altijd nodig. Een zandgrond is doorgaans voldoende stevig voor stelconplaten. Maar gaat u het terrein intensief gebruiken voor zwaar verkeer? Dan is een puinbaan als extra versteviging aan te raden. Onder een veengrond heeft een puinbaan niet altijd zin, omdat deze grond ook met een puinbaan verzakt.

Een zandbaan

Een zandbaan is een laag die zeker nodig is onder elke grondsoort. Koopt u bijvoorbeeld uw stelconplaten bij Nedabo? Dan heeft u wel een hoge kwaliteit betonplaten, maar ze moeten wel goed gezet worden. Een zandbaan bestaat uit drainage- of brekerszand, waarin uw grondplaten zich uitstekend kunnen zetten. Hiermee krijgt u een gelijkmatige en vlakke laag en zelfs op de millimeter nauwkeurig, als u hiervoor laserapparatuur gebruikt. Tevens zorgt deze laag zand voor een goede waterhuishouding. Een dergelijke zandbaan moet minimaal 10 centimeter dik zijn.

Zorg voor een goede afwatering

Het is belangrijk dat er geen water onder de stelconplaten blijft staan. Het spreekt voor zich, dat dit de stabiliteit van uw bestrating in gevaar brengt. Naast een goede zandbaan van brekerszand, dient u meer maatregelen te nemen om de afvoer van water te bevorderen. Leg uw terrein altijd onder afschot en plaats de nodige putten en goten om het water goed af te voeren. Zorg ervoor dat u dit reeds in orde heeft voordat u de stelconplaten plaatst. U legt de betonplaten dan direct op een goede ondergrond met een geschikte waterhuishouding.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg