Hier moet een rookmelder hangen

Date:

Deel bericht:

Met de verplichting dat elke verdieping van je woning minimaal één rookmelder moet hebben, is de vraag hoogst actueel: Waar moet je deze rookmelder precies hangen?  In dit artikel lees je waar rookmelders moeten hangen. Maar ook waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de rookmelders niet voor niets afgaan.

Verder is het ook belangrijk om te weten dat het plaatsen van de rookmelder niet voldoende is. In de wetgeving is opgenomen dat per 1 juli 2022 voor bestaande woningen, elke verdieping een rookmelder moet hebben. In geval van een eengezinswoning komt dit dus gemiddeld neer op 3 rookmelders in de woning.

- Advertisement -

Plaatsen van de rookmelders

Het eerste wat belangrijk is om te weten is dat de rook van een brand in principe omhoog gaat. Zelfs als het maar minimaal is, zal de rook opstijgen. Dat leert al dat het verstandig is om de rookmelder zo hoog mogelijk te plaatsen omdat hier als eerste de rook wordt gesignaleerd. Als tweede is het belangrijk dat de rookmelder niet direct bij een muur wordt geplaatst maar er een bepaalde afstand in acht wordt genomen.

De rook komt zelden bij de muur en het plafond uit en zal altijd meer naar het midden van het plafond gaan. Door afstand te houden van de muur, voorkom je dat niet alle rook wordt opgemerkt. Als derde is het belangrijk om te kijken of de rookmelder goed hangt en voor iedereen hoorbaar is. Je kan het beste kiezen voor een locatie die in de loop en/of vluchtroute hangt.

Verdere aandachtspunten

Een rookmelder heeft onderhoud nodig. Of het nu gaat om af en toe schoonmaken met een vochtige doek of het vervangen van de batterijen, het is verstandig om de rookmelder te plaatsen op een punt waar je wel bij kunt. Bij een schuin dak is het plaatsen in de nok vaak onhandig omdat je dit slecht kan bereikenWees je ervan bewust dat het ook verstandig is om een aantal keer per jaar de rookmelder te testen en met het plaatsen op een lastig bereikbare plaats, is dat ingewikkeld. Denk ook na of je op de locatie waar je de rookmelder hangt niet vaak last hebt van valse meldingen. Een rookmelder boven je gasfornuis is geen goed idee.

Aanschaf van rookmelders

Als je niet voldoet aan de eisen dan is het verstandig om rookmelders aan te schaffen en te zorgen dat deze op tijd opgehangen zijn. Mocht je een locatie hebben gekozen en je rookmelder gaat daar vaak af, haal dan niet de batterij uit de rookmelder maar geef de rookmelder een andere plaats. Hiermee voorkom je dat er in geval van echte brand, je niet gewaarschuwd wordt. Bekijk op deze website alle merken en kijk welke rookmelder het beste bij jouw situatie past.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...

Zakelijk en privé scheiden; do or don’t?

Met de komst van thuiswerken ervaren steeds meer mensen vrijheid binnen hun baan, toch neemt het aantal burn-outs...