Meer mensen nodig in de techniek, bouw en energie

Wanneer je de kranten leest en alle verdere nieuwsuitzendingen op de televisie volgt is het voor jou geen geheim. Er is een groot tekort aan goed geschoold personeel voor vele branches. Dit geldt zeker voor in de techniek, bouw en energie. Op dit moment zijn er 60.000 onvervulde technische vacatures.

Het is belangrijk dat er op korte termijn een kentering hierin komt. Meer scholieren zouden moeten kiezen voor een baan in bovenstaande branches. Kiezen voor een opleidingen met ook een goede zekerheid op een baan. Op dit moment worden er veel opleidingen aangeboden, waarbij de kans op een baan niet groot is. Op dit moment zijn de economische als ook de de administratieve opleidingen niet gunstig wat betreft kansen op een baan. De grote groei zal de komende jaren vooral liggen in de zorg, het onderwijs, in de bouw, techniek en energie. Het is zeker belangrijk om je hart te volgen bij het kiezen van een opleiding, maar gebruik daarnaast ook je verstand, dit om later een teleurstelling te voorkomen.

De bouw heeft de toekomst, een spannende werkomgeving met veel technische ontwikkelingen. Zo zal er nog veel digitaal worden opgepakt binnen de bouwsector. Want de opgave is groot. Het doel is om tot 2031, 900.000 woningen te bouwen. Het is belangrijk om dit betaalbaar, duurzaam en snel te kunnen bouwen. Zo zal er veel gebruik worden gemaakt van camera’s en sensoren, dit om voldoende data aan te leveren voor het gebruik van o.a. bouwrobots en 4d printers. Daarnaast zal de virtual reality een nog grotere intrede doen als ook het gebruik van digitale drones.

Maar als wij niet er in slagen om te zorgen voor voldoende goed geschoolde vakmensen lopen wij grote risico’s. Hieronder beschrijven we meer over deze risico’s.

Geen invulling bij de doelen van verduurzaming en de woningbouw

Er zijn grote ambities wat betreft verduurzaming, ook wel de sustainable development goals genoemd en woningbouw de komende jaren. Zo mogen woningen met een energielabel E.F en G vanaf 2030 niet meer worden verhuurd. Vanaf 2026 is een warmtepomp of een duurzaam alternatief verplicht bij vervanging van een cv-installatie. Er is op dit moment een tekort van 280.000 woningen. Het streven is om 900.000 nieuwe woningen te bouwen. Dit aantal zal vanaf nu tot aan 2031 gerealiseerd moeten worden geeft de minister De Jonge aan.

Verlies van welvaart

Technische sectoren zijn heel belangrijk voor het behoud en vergroten van de welvaart in Nederland.

Dit komt omdat er hier een grote arbeidsproductiviteit is, en dit dus ook geld genereert. Het is belangrijk dat onze technische sectoren, met hun innovaties die wereldwijd actief zijn ook over voldoende mankracht beschikken om zo aan de vraag te kunnen voldoen. Door deze inkomsten voor de Nederlandse economie profiteren ook andere sectoren hiervan.

Minder innovatief

Nederland heeft een grote naam wat betreft technische innovatie. Zo zijn er veel innovaties op het gebied van chemische processen, of het gebruik van nieuwe grondstoffen ten behoeve van een productieproces. Zo heeft Nederland een grote naam als ontwikkelaar in de halfgeleidertechnologie waaruit de microchip is ontstaan.

Mogelijkheden voor invulling van de vraag naar arbeid

Meer mensen moeten kiezen voor een technische baan. En daarnaast moet je de reeds aanwezige arbeidskrachten behoeden voor uitstroom. Je moet het werken in deze sectoren nog aantrekkelijker maken. Dit kan door het afsluiten van betere cao’s. Maar ook te zorgen voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waarbij de scholing- en ontwikkelingsmogelijkheden ruim aanwezig zullen moeten zijn. Dit zorgt zeker voor de aankomende arbeidskrachten voor een dynamische- en uitdagende werkomgeving.

Ook kan het digitaliseren en verbeteren van processen leiden tot een kleinere behoefte aan mankracht. Het inzetten van robots waar mogelijk kan hierin een grote stap zijn.

Inzetten van arbeidskrachten van buiten

Statushouders in Nederland zou je een goede toekomst kunnen bieden door zorg te dragen voor omscholing programma’s, die goed aansluiten op de behoefte in de technische sectoren. Ook is het goed om te kijken naar de haalbaarheid van meer vakkrachten binnen en buiten de europese unie.

Het is duidelijk dat wanneer je kiest voor een baan in de techniek, bouw of energie, er zeker een baangarantie is voor de komende 10 jaren. Ook is het duidelijk dat de komende jaren het behouden van goede vakkrachten bovenaan staat als speerpunt bij alle werkgevers in deze branches. Wanneer je klaar bent met jouw opleiding ga je op zoek naar de baan die bij jou past. Dit kun je uiteraard zelf gaan doen, maar je kan ook kiezen voor een technisch uitzendbureau. Zij weten wat er in de markt wordt gevraagd en welke eigenschappen van jou hier goed bij aansluiten. Wat voor identiteit heeft het bedrijf en past dit ook bij jouw identiteit?


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,269VolgersVolg
- advertentie -