Haal meer uit je verlichting met een verlichtingsplan

Ben je op zoek naar nieuwe verlichting voor je woonkamer of voor een andere ruimte in huis? Lampen zijn functioneel en zijn bovendien belangrijk voor de sfeer. De verlichting in je kamer kan verschillende doelen dienen. Ben je op zoek naar een lamp om ’s avonds bij te lezen of een spelletje te doen of zoek je juist verlichting waarmee je bijvoorbeeld de aandacht op een schilderij of een andere accessoire wilt vestigen? Te weinig licht is niet praktisch, omdat je dan nauwelijks een hand voor ogen ziet, terwijl teveel en/of te hard licht de sfeer ongezellig maakt. Door het maken van een verlichtingsplan haal je alles uit je verlichting.

Soorten verlichting

Voordat je aan de slag gaat met een lichtplan is het goed om te weten welke soorten verlichting er zijn. Je kunt vier soorten verlichtingen onderscheiden:

  • Basisverlichting – Met deze verlichting zet je de hele ruimte gelijkmatig in het licht. Dit felle licht gebruik je bijvoorbeeld bij thuiskomst om de hele ruimte in het licht te zetten.
  • Sfeerverlichting – Dit licht dient als aanvulling op de basisverlichting en zorgt voor een gezellige sfeer. Een Secto lamp in de vorm van een vloerlamp, tafellamp of wandlamp is perfect als sfeerverlichting. Het licht is bovendien zacht en warm.
  • Functionele verlichting – Deze lampen hebben een specifiek doel zoals bijvoorbeeld een bureaulamp of een leeslamp. Door gebruik te maken van een dimmer kan je zelf de felheid van het licht bepalen en kunnen de lampen dienst doen als sfeer-en basisverlichting.
  • Gerichte verlichting – Met gerichte verlichting of accentverlichting trek je de aandacht naar een bepaald accent in je interieur, zoals bijvoorbeeld een fotocollage, een beeldje of een schilderij. Spots zijn een goed voorbeeld van accentverlichting.

Hoe maak je een lichtplan?

Gebruik een plattegrond op schaal van je woonkamer. Wellicht heb je nog een plattegrond die je bij de aankoop van je woning hebt gekregen en anders kun je zelf een plattegrond op schaal maken. Geef op de plattegrond aan waar je de verlichting zou willen hebben. Hou hierbij rekening met de aansluitpunten. Bij een nieuwbouwwoning kan je zelf bepalen waar de aansluitpunten voor de verlichting moet komen. Denk eventueel ook na over inbouwverlichting zoals spots. Lampen met een flexibele armatuur kan je telkens weer op een andere plek richten. Kies voor lampen met dezelfde lichtkleur, dit zorgt voor meer rust in je kamer. Heb jij een interieur met donkere kleuren? Donkere kleuren absorberen licht en daarom heb je meer licht nodig. Lichte kleuren in je interieur reflecteren licht en dan heb je aan minder licht voldoende.

Aan de hand van de plattegrond bepaal je welke soort verlichting je op elke plek wilt. De lampen moeten passen bij de rest van je interieur. Kies bijvoorbeeld voor het moderne ontwerp van de Brokis lampen. Deze lampen van Tsjechische makelij passen uitstekend in een modern en strak interieur. Ook als de verlichting niet aan is, voegen deze lampen veel toe aan de uitstraling van je interieur.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg